Aanvragen
U vraagt een tweede paspoort persoonlijk aan bij de balie in het stadhuis. Maak hiervoor online een afspraak. U neemt mee:
- Een goed lijkende pasfoto en maximaal zes maanden oud op het moment van de aanvraag (bekijk de eisen voor een pasfoto op de website van de Rijksoverheid)
- Alle reisdocumenten die u hebt, ongeacht of deze nog geldig zijn
- Als uw oorspronkelijke paspoort of een eerder afgegeven tweede paspoort bij een ambassade ligt vanwege een visumaanvraag moet u ook de volgende documenten overleggen:
- Kopieën van de houderpagina en alle bestempelde bladzijdes van uw oorspronkelijke paspoort en/of tweede paspoort
- Een verklaring van de ambassade waaruit blijkt dat uw (tweede) paspoort daar ligt vanwege een visumaanvraag.
- Bij vermissing van een reisdocument, kunt u direct aan de balie aangifte doen van vermissing.
Afhalen
U kunt uw aangevraagde reisdocument of rijbewijs persoonlijk afhalen zonder afspraak. U krijgt een e-mail zodra uw document bij ons binnen is. Heeft u geen e-mailadres dan kunt u na 6 werkdagen uw document zonder afspraak afhalen.
Dit kan tijdens de openingstijden van de publieksbalie. U moet zich nog wel aanmelden bij de ticketzuil. U kiest hier voor “Afhalen paspoort, ID-kaart of rijbewijs zonder afspraak”.
Komt u uit één huishouden en komt u meerdere documenten ophalen, dan is één ticket uit de ticketzuil genoeg.
Drukte bij afhalen
Op woensdagmiddag en donderdagavond is het drukker dan op andere tijdstippen. We vragen u een ander moment te kiezen als dat mogelijk is.
Toch liever op afspraak?
U kunt online een afspraak maken.
Meenemen:
• Eventueel nog in het bezit zijnde (ook verlopen) reisdocumenten
Snel nodig? Spoedaanvraag
Het is mogelijk een reisdocument met spoed aan te vragen. Vraagt u het reisdocument vóór 14.45 uur aan, dan kunt u het de volgende werkdag na 09.00 uur ophalen. U maakt voor het aanvragen en ophalen online een afspraak. U betaalt extra kosten voor een spoedaanvraag. In uitzonderlijke gevallen kan een spoedaanvraag 2 werkdagen duren.
Gewone aanvraag niet wijzigen
Van een gewone aanvraag kunt u geen spoedaanvraag maken. U kunt ook geen spoedaanvraag doen als u al een normale aanvraag hebt lopen.
Feestdagen
De gemeente is gesloten op feestdagen. U kunt dan geen reisdocument ophalen of aanvragen.
Voorwaarden
U komt in aanmerking voor een tweede paspoort als u kunt aantonen dat u deze om zakelijke en beroepsmatige redenen nodig heeft, deze zijn:
- U reist naar verschillende landen waarbij (de kans bestaat dat) deze landen met elkaar in conflict zijn of komen
- U reist op een tijdstip dat uw eerste paspoort in verband met een visumaanvraag bij de ambassade van een ander land ligt
- Uw eerste paspoort moet bij uw aanvraag nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
Wij verstrekken geen tweede paspoort voor een eenmalige reis. In dat geval vraagt u een noodpaspoort aan bij de Koninklijke Marechaussee (op Schiphol of bij de brigades van Noord-Holland, Zuid-Holland, Drenthe IJsselstreek, Oostgrens Noord, Brabant Zuid, Limburg Zuid). Adresgegevens vindt u op de website van de Koninklijke Marechaussee.
Kosten
De kosten voor een tweede paspoort zijn als volgt:
- € 75,80 voor een tweede nationaal paspoort
- € 51,60 extra kosten bij een spoedaanvraag
Laat je niet kopiëren of frauderen
Identiteitsfraude melden
Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen zonder te betalen. Hebt u een kopie van uw paspoort afgegeven op bijvoorbeeld Marktplaats, een huizensite of een vacaturesite, maar u vertrouwt het niet? Of hebt u al gemerkt dat uw kopie is misbruikt om andere mensen op te lichten uit uw naam? Meld dit dan bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI).
Op het moment dat uw paspoort bij identiteitsfraude of een datalek betrokken is, raden wij aan om een nieuw paspoort aan te vragen. Doordat wij in overleg met u bij de nieuwe aanvraag het paspoort direct kunnen inhouden verkleint dit de kans op identiteitsfraude.
Fraude met een kopie van uw document
Veel organisaties vragen om een kopie van uw identiteitsbewijs terwijl de controle van een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs vaak al voldoende is. Vraag daarom altijd waarvoor de kopie nodig is. Stuur ook nooit zomaar een kopie van uw identiteitsbewijs mee bij een online aan- of verkoop.
Er zijn echter organisaties die door een wettelijke verplichting wel al uw gegevens moeten ontvangen. Denk hierbij aan een werkgever, bank of notaris. Is een kopie noodzakelijk? Zorg dan dat niet-relevante gegevens zijn doorgestreept en dat het doel en de datum van de kopie staan vermeld. Zo beschermt u de kopie tegen mogelijk misbruik. Leen uw identiteitsbewijs ook nooit uit. Wist u trouwens dat dit, voor zowel lener als uitlener, strafbaar is?
De kopieID app
De KopieID app helpt bij het maken van een veilige kopie van uw identiteitsdocument. U kunt overbodige gegevens doorstrepen en de kopie voorzien van een watermerk met het doel en de datum van de kopie. De KopieID app kunt u downloaden in de App Store of Google Play Store.
Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid > Identiteitsfraude.
Zie ook