Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Burgemeester Ton Heerts roept op om elkaar te helpen

Burgemeester Ton Heerts richt zich met een nieuwe videoboodschap tot de bewoners in onze gemeente. Hij roept om op elkaar te helpen.

Mijn Apeldoorn

In deze tijden van thuiswerken en gesloten scholen zijn er veel mensen die wel wat extra hulp kunnen gebruiken. Tegelijkertijd stellen anderen zich beschikbaar om even boodschappen te doen of een ander klusje te doen. Deze hulp is te vinden op www.apeldoornpaktaan.nl

Beste inwoners van Apeldoorn,
 
We maken met zijn allen een rare tijd door. Veel mensen zijn thuis aan het werk, het is rustig op straat, veel winkels zijn dicht, kinderen zijn thuis en bijna alle vrije tijdsbestedingen liggen stil.

Maar dat is niet alles. Veel ingrijpender zijn de zorgen,
de onzekerheid
en de angst die wij ervaren.

De één heeft daar minder last van dan de ander. Jongeren zullen dit anders ervaren dan ouderen en voor mensen met een vaste baan is deze situatie ook anders dan voor ondernemers of zzp’ers.

Maar wie zijn oor te luister legt, bespeurt de zorgen over hoe dit verder zal gaan,
onzekerheid over inkomsten of werk,
en angst voor de gezondheid en het welzijn van familie, vrienden en bekenden.

En zorgen om onze ouderen in de verpleeg- en verzorgingshuizen, bij wie we sinds vandaag niet meer op bezoek kunnen. Dat is natuurlijk vreselijk, als je nu niet meer op bezoek kunt bij je revaliderende of zieke vader of moeder, opa of oma.

Deze situatie vraagt veel van ons. Wat ik heel mooi vind om te zien, is dat er nu een enorme creativiteit en hulpvaardigheid zichtbaar worden en dat er heel veel initiatieven ontstaan om elkaar te helpen en dingen voor elkaar te doen.

In buurten en wijken, in de dorpen, maar ook binnen verenigingen en op sociale media bieden heel veel mensen hun hulp aan. Op kinderen passen, boodschappen doen, een praatje maken, voor iemand koken, kaartjes of bloemetjes sturen.

Om al dat aanbod te bundelen en voor iedereen vindbaar te maken, heeft het Apeldoornse vrijwilligersplatform ‘Apeldoorn pakt aan’ sinds gisteren een speciale Coronahulp opgezet.

Een soort digitaal prikbord waarop alle inwoners van de gemeente Apeldoorn hulp kunnen vragen en aanbieden. Meer informatie hierover vindt u op apeldoornpaktaan.nl.

Ik roep u op om als dat wenselijk is hier gebruik van te maken. Heel veel mensen vinden het heel gemakkelijk om anderen te helpen, maar heel moeilijk om zelf om hulp te vragen. En toch is dat nu precies wat nodig is. 

Heel veel hulp wordt al aangeboden. Dus vraag hulp. Aan ons. Maar ook aan anderen, aan uw buren, aan familie, aan vrijwilligers. Aan iedereen die  het aanbiedt. Durf te vragen. Ze doen het graag voor u.

Behalve dat er heel veel goedheid zichtbaar wordt, zijn er helaas ook mensen die misbruik maken van de situatie. Criminelen, oplichters, die via nepberichten op uw computer of telefoon u proberen te misleiden of met babbeltrucs aan de voordeur komen om u geld te ontfutselen.

Allemaal onder het mom van bestrijding van Corona.  Wees alert, let goed op en bel de politie als u het niet vertrouwt.  De meeste mensen deugen, maar helaas hebben sommigen verkeerde bedoelingen.

Gelukkig zie en hoor ik ook heel veel goede verhalen en goede voorbeelden, van mensen die naar elkaar omkijken. Genoeg om hoopvol te blijven en vol vertrouwen dat we hier met ons allen doorheen komen.

Als iedereen doet wat zij of hij moet doen, dan redden we het. Samen.

Tot de volgende keer. Hou Apeldoorn.nl in de gaten en volg de laatste ontwikkelingen.