Tiny houses
Fotograaf: Maarten Sprangh
Tiny houses

Op het terrein tussen de Nijbroekseweg en Park Zuidbroek staan tien tiny houses. De bewoners hebben hun plekjes helemaal gevonden en zijn vol enthousiasme het tiny house avontuur aan het beleven.

Tien tiny houses in Apeldoorn

Gemeente Apeldoorn is deze proef gestart om ervaring op te doen met deze woonvorm en mensen de mogelijkheid te geven ervan te leren en misschien ook anderen te inspireren.

Eerste bewoners

De eerste bewoners met een goedgekeurd plan waren Dirk van der Zwan (24) en Charlotte Kornet (23). Dirk: “Er zitten bloed, zweet en tranen in ons tiny house. Omdat het volledig off-grid is, moet je over elke vierkante meter drie keer nadenken.” Inmiddels zijn ze gesetteld en hebben ze het erg naar hun zin.

De rest volgde

Inmiddels zijn Dirk en Charlotte niet meer alleen. Sinds juni 2021 staan alle tien de tiny houses op het terrein in Zuidbroek. De bewoners hebben al veel gedaan om niet alleen hun eigen huisje op orde te krijgen, maar ook wat te maken va het terrein eromheen. Zo zijn er paadjes aangelegd naar de huisjes en is begonnen met de aanleg van een gezamenlijke moestuin. De bewoners delen ook veel kennis met elkaar, want leven zonder aansluiting op stroom, gas of riool heeft zo zijn uitdagingen.

Even binnenkijken

Bent u benieuwd hoe het ze afgaat? Er zijn verschillende artikelen geschreven over de bewoners van de tiny houses. Daarnaast houden ze u ook zelf op de hoogte via Instagram en internet.

Tiny house: hoe zat het ook alweer?

Vanaf december 2019 konden geïnteresseerden zich inschrijven voor deelname aan het project. Er bleek ruim voldoende belangstelling, want zeventien initiatiefnemers deden mee aan de loting om de tien beschikbare plekken. Tien gelukkigen werden ingeloot. Zij konden met de plannen van hun tiny house (maximaal 28m2 netto) aan de slag.

Innovatie en duurzaamheid zijn belangrijke pijlers onder het tiny house-project. In de Apeldoornse proef is sprake van tijdelijk gebruik, in eerste instantie voor 5 jaar. De huisjes die geplaatst worden zijn zoveel mogelijk zelfvoorzienend. Dit wordt ook wel ‘off-grid’ wonen genoemd. Dat betekent dat de gemeente voor de huisjes geen aansluiting op water, riool, gas, elektra en kabel regelt. Deelnemers vragen we nadrukkelijk om te experimenteren met duurzame alternatieven voor deze voorzieningen. We hebben een gemeenschap voor ogen die de kennis over het project ook met anderen deelt.

Nieuwbouw en ontwikkeling

Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Werk in uitvoering!

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u vragen over dit project? Of wilt u meer informatie?

Neem contact op.

Meer nieuwbouw en ontwikkeling

Uw Reactie
Uw Reactie