Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Verbruik van energie in panden gemeente halveren

18-10-2018

Het verbruik van energie bij panden van de gemeente moet halveren binnen vier jaar. Dit doel heeft de gemeente zichzelf in 2016 gesteld. In 2018 ligt de gemeente op schema met een energievermindering van het eigen vastgoed van ruim twintig procent.

Mijn Apeldoorn

Apeldoorn wil graag in 2047 energieneutraal zijn. Dit is mogelijk door het opwekken en besparen van energie. De gemeente geeft het goede voorbeeld door ook het eigen vastgoed aan te passen. Denk hierbij aan plaatsing van zonnepanelen, gebruik van LED-verlichting, betere isolatie en plaatsing van warmtepompen. Het vastgoed dat in bezit is van de gemeente wordt daardoor steeds duurzamer. Het doel is om in panden van de gemeente in 2020 de helft minder energie te gebruiken ten opzichte van 2015.

Aanpassingen bij alle 77 panden

Uit de lijst van 77 panden die eigendom zijn van de gemeente, is eerst een top-15 gemaakt. Bij deze vijftien gebouwen is gestart om met kleine aanpassingen en investeringen, grote energiewinsten te behalen. Deze klus is geklaard en daarom worden nu alle panden op te behalen energiewinst nagekeken.

Grote en kleine aanpassingen

Voor de aanpassingen en maatregelen is vier jaar uitgetrokken. In de eerste twee jaar van deze periode zijn veel veranderingen aan het eigen vastgoed doorgevoerd.  Zoals het vervangen van de verwarmingsinstallatie door een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast heeft het isoleren van muren, vloeren en ramen veel effect.
Ook kleinere maatregelen blijken veel energiewinst op te leveren. Zo worden gebouwen voorzien van bewegingsmelders en led-verlichting.

Eigen zonneparken in de toekomst

Daarnaast heeft de gemeente ook het initiatief genomen voor de ontwikkeling van twee eigen zonneparken. De opgewekte energie is bestemd voor het eigen vastgoed. Begin 2019 komt meer duidelijkheid over de vergunningen.

Mooie resultaten  • Besparing van energie bij gemeentelijk vastgoedBekijk een grotere versie