Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Vervoer gevaarlijke stoffen per trein

Prorail regelt het vervoer voor heel Nederland, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Gemeenten hebben daar geen invloed op. Als gemeente krijgen we wel soms vragen van bewoners over het vervoer van gevaarlijke stoffen per trein. Daarom vindt u op deze pagina de beschikbare informatie.

Mijn Apeldoorn

Beschrijving

Gevaarlijke stoffen zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Ze zijn bijvoorbeeld nodig voor brandstof en medicijnen. Het vervoer van gevaarlijke stoffen is daarom nodig. In Nederland vervoeren we ongeveer 2% van de totale hoeveelheid gevaarlijke stoffen in ketelwagens met de trein. De routes voor het vervoer van die stoffen liggen vast in de landelijke wet Basisnet. Eén van die routes is de spoorlijn tussen Amersfoort en Deventer. Deze loopt door Apeldoorn.

Kans op ongelukken is klein

Als er tijdens het vervoer iets misgaat kan er een explosie plaatsvinden, brand uitbreken of een gifwolk ontsnappen. Er zijn strenge regels om die risico’s zo klein mogelijk te houden. In Nederland gelden de veiligheidseisen die in Europees verband afgesproken zijn. Nederland heeft extra, nog strengere eisen gesteld. Die zijn te vinden in de wet Basisnet. Mocht er, ondanks alle maatregelen, toch iets gebeuren, dan weten Prorail en hulpverleners als politie, brandweer en de ambulancezorg wat ze moeten doen om de gevolgen zo klein mogelijk te houden.

Meer informatie:

Op de website van Kenniscentrum InfoMil (onderdeel van Rijkswaterstaat) kunt u nog veel meer informatie en rapportages lezen over dit onderwerp en de wet Basisnet. Ook de monitoringsrapportages die elk jaar worden opgesteld vindt u op deze website.

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met Prorail Publiekscontacten via 0800 - 776 72 45 (gratis) of via www.prorail.nl.