Rolstoel, scootmobiel of andere hulpmiddelen

Bij zelfstandig leven hoort ook dat u uzelf goed en makkelijk kunt verplaatsen. In huis, maar ook daarbuiten.

Daar zijn veel verschillende hulpmiddelen voor (zie www.hulpmiddelenwijzer.nl). Hieronder leest u meer over hulpmiddelen om te lopen, over een rolstoel en over de scootmobiel. Ook leest u alvast meer informatie over vergoedingen.

Waar kunt u terecht als u een loophulpmiddel wilt?

Soms lukt lopen nog wel met een hulpmiddel. Bijvoorbeeld een rollator, een wandelstok of een kruk. U kunt zelf een hulpmiddel kopen. Uw zorgverzekering geeft misschien een vergoeding voor (een deel van) de kosten. Vaak heeft u dan wel een verklaring van uw huisarts nodig.

Wilt u tijdelijk een rolstoel huren of lenen?

Een rolstoel ondersteunt u als u niet meer kunt lopen. Heeft u maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Dan kunt u bij de thuiszorgwinkel een rolstoel huren of lenen: kijk op de website van Zorgsaam of Medipoint. U kunt aan uw zorgverzekeraar vragen of u een vergoeding krijgt.

Heeft u af en toe een scootmobiel nodig?

Een scootmobiel ondersteunt u als u niet meer kunt fietsen of langere afstanden slecht kunt lopen. Wilt u af en toe op pad? En lukt dat niet goed zonder scootmobiel? Dan kunt u misschien een scootmobiel lenen. Lees meer over de scootmobielpool in Apeldoorn.

Heeft u langdurig een scootmobiel of rolstoel nodig?

Neem contact op met het WMO-loket om uw hulpvraag te bespreken. De medewerker van het Wmo-loket helpt u bij het vinden van een oplossing die past in uw situatie. Dat kan ook een ander hulpmiddel zijn zoals een driewielfiets. Als u een indicatie krijgt, kunt u dat op 2 manieren krijgen. De gemeente kan het voor u regelen en betalen, dit heet zorg in natura. U krijgt dan het hulpmiddel van de leverancier waar de gemeente een contract mee heeft. Of u kiest ervoor om het met een persoonsgebonden budget (PGB) in te kopen bij een leverancier die u zelf kiest.

Wat betaalt u aan eigen kosten?

Voor een rolstoel betaalt u geen eigen bijdrage. U krijgt de rolstoel in bruikleen. De gemeente betaalt alle kosten van de rolstoel voor de tijd dat u de rolstoel in bruikleen krijgt. Voor alle andere hulpmiddelen betaalt u wel een eigen bijdrage via het CAK. Hoeveel u betaalt, is afhankelijk van uw inkomen en de kosten van de hulp. Meer informatie leest u op de pagina eigen bijdrage.

Wat doet u als u (of uw kind) in een zorginstelling woont?

Vaak heeft een zorginstelling zelf rolstoelen die u als bewoner kunt gebruiken. Heeft u een aangepaste rolstoel nodig? Vraagt u dan op de afdeling Fysiotherapie of Ergotherapie van de zorginstelling naar de mogelijkheden. Als u naar het Wmo-loket moet, kan de zorginstelling u helpen met uw aanvraag.


Ook interessant