In kleine stapjes naar een afvalvrije wereld

  • #homepage
  • #duurzaam

In kleine stapjes naar een afvalvrije wereld

Je hebt ze misschien weleens gezien: vrijwilligers in gele hesjes die afval uit de natuur halen. Dit zijn vrijwilligers die meewerken aan de opruimacties van stichting Zero Waste Apeldoorn. Heel goed werk! Maar afval voorkomen is natuurlijk nóg beter dan opruimen. Fotograaf: Rob Voss

Voorkomen is beter dan opruimen

Voor Zero Waste Apeldoorn is afval opruimen niet het belangrijkst. Zij zetten zich juist in voor het voorkomen van afval en verspilling. Een duurzamere leefstijl kun je aanwennen volgens de ‘5 R’- principes: Refuse (weigeren), Reduce (verminderen), Reuse (hergebruik/repareer), Recycle, Rot (composteren).

Zero Waste Apeldoorn is regelmatig aanwezig bij evenementen met een inspiratietafel of workshop, zoals hier op het Lentefeest in het Mheenpark
Zero Waste Apeldoorn is regelmatig aanwezig bij evenementen met een inspiratietafel of workshop, zoals hier op het Lentefeest in het Mheenpark. Fotograaf: Rob Voss

Hoe het kwartje viel

Zero Waste Apeldoorn-oprichtster Tiphaine Bresser was voorheen naar eigen zeggen een doorsnee consument. Ieder weekend was ze in de stad te vinden voor de laatste aanbiedingen. Ze at vlees en vis en nam regelmatig het vliegtuig. Via een bevriende fotograaf werd ze bewust van de gevolgen van ontbossing en klimaatverandering. “Ik zag foto’s van Indonesië en hoe daar door ontbossing voor de productie van palmolie ieder jaar minder natuur overblijft voor de dieren en mensen. Ook op vakantie in Frankrijk zag ik overal plastic op de stranden. Toen viel er een kwartje: hier moet ik iets aan doen.”

Tiphaine Bresser (links) en Eefje de Groot-Wiegers inspireren anderen graag om minder afval te gebruiken. Dit doen ze door tips en ervaringen te delen, waarmee mensen in kleine stapjes ook minder plastic kunnen gaan gebruiken. Ieder stapje is de goede ric
Tiphaine Bresser (links) en Eefje de Groot-Wiegers inspireren anderen graag om minder afval te gebruiken. Dit doen ze door tips en ervaringen te delen, waarmee mensen in kleine stapjes ook minder plastic kunnen gaan gebruiken. Ieder stapje is de goede richting is er één! Fotograaf: Rob Voss

Zero waste op de kaart in Apeldoorn

Daarom ging Tiphaine over tot actie: ze las het boek ‘het Zero Waste Project’ van Jessie en Nicky Kroon en meldde zich aan bij de landelijke Facebookgroep van Zero Waste/Less Waste Nederland. Tiphaine: “In 2018 was zero waste nog helemaal geen groot begrip in Nederland. Ik was benieuwd wat er in Apeldoorn werd gedaan. Ik kon niets vinden dus ben ik zelf een inwonerinitiatief gestart door een lokale Facebookgroep te openen. Daar konden inwoners in Apeldoorn tips met elkaar delen. Snel groeide deze groep uit tot een online community en zo hebben we met elkaar zero waste in Apeldoorn op de kaart gezet.”

Begin 2019 werd, in samenwerking met gemeente Apeldoorn, een eerste vrijwillig gecoördineerde zwerfafval opruimactie georganiseerd verspreid over heel Apeldoorn. “Het was heel geslaagd, en snel daarna zijn we dit maandelijks en op nog meer vaste locaties gaan doen. We hebben kort daarna vele soorten opruimacties georganiseerd, die tot de dag van vandaag nog lopen.” vertelt Tiphaine trots.

Wat doet Zero Waste Apeldoorn?

  • Informeren, stimuleren en bewustwording creëren op het gebied van afval (voorkomen en verminderen) en hergebruik
  • Inspireren: laten zien dat duurzaam leven niet duur en saai is
  • Organiseren van o.a. lezingen, workshops, evenementen en jaarlijkse Zero Waste Week

Besmet met het zero waste-virus

Eefje de Groot-Wiegers was na een opruimactie in 2019 al een beetje besmet met het zero waste-virus, en werd steeds enthousiaster om zelf stappen te zetten richting een duurzamer leven.  Eefje: “Ik was altijd al wel bezig met natuur en milieu. Toen ik bij een opruimactie zag hoeveel afval er in de natuur ligt, ging ik me afvragen hoe ik zelf minder afval kon produceren. Ik was lang geleden al gestopt met het gebruik van plastic boterhamzakjes, en was na een wandeltour geïnspireerd te kijken wat ik nog meer kon veranderen in mijn leefstijl. Zoals meer tweedehands spullen kopen, kapotte dingen repareren en meedoen aan een kledingruil. In kleine stapjes, paste ik mijn leefstijl steeds meer aan.” In 2020 sloot Eefje zich aan bij de organisatie van de Zero Waste Week, en inmiddels is zij voorzitter van de Stichting Zero Waste Apeldoorn.

Tiphaine Bresser – Oprichtster Zero Waste Apeldoorn
“Mijn droom is dat er geen Earth Overshoot Day meer is en we met z’n allen niet meer verbruiken dan de aarde aanbiedt.”
De opbrengst van de opruimdagen is helaas nog altijd fors. Zakken vol afval worden van straat en uit de natuur gehaald. Heel mooi dat alle vrijwilligers dit samen met de gemeente opruimen, maar de hoop is nog steeds dat deze grote hoeveelheden gaan afneme
De opbrengst van de opruimdagen is helaas nog altijd fors. Zakken vol afval worden van straat en uit de natuur gehaald. Heel mooi dat alle vrijwilligers dit samen met de gemeente opruimen, maar de hoop is nog steeds dat deze grote hoeveelheden gaan afnemen.. Fotograaf: Rob Voss

Sinds 2021 bestaat de Zero Waste Week

Een idee voor een ‘dag van de duurzaamheid’ groeide in 2020 uit tot een hele week met activiteiten. Samen met Eefje en zeven andere vrijwilligers, organiseerde Tiphaine in september 2021 de eerste ‘Zero Waste Week’, met iedere dag een ander duurzaam thema. In deze week worden workshops, lezingen en wandeltours gehouden. Dit succesvolle concept werd ook in Breda overgenomen. En in september 2022 vond de tweede editie plaats in Apeldoorn. Dit keer met een groot festival op de eerste dag. De derde editie van 10 t/m 16 september 2023 gaat nog beter en groter worden, verwachten Eefje en Tiphaine.

Earth Overshoot Day

Wereldwijd gebruiken we teveel grondstoffen voor onze spullen. We leven in Nederland alsof er 3,6 aardes zijn, maar we hebben er maar 1. Grondstoffen raken op. Ieder jaar schuift Earth Overshoot Day, de dag waarop we als mensheid zoveel grondstoffen hebben gebruikt als de aarde in een heel jaar kan leveren, een stukje verder op. Dit jaar is Earth Overshoot Day gemiddeld van alle landen op 27 juli. Voor Nederland is dit nog zorgwekkender: al op 12 april. Om volgende generaties ook een leefbare aarde te geven, is actie hard nodig.

Lees verder

Neem je eigen verpakking mee

Zero Waste wandeltours worden georganiseerd vanuit Zero Waste Nederland. Deze wandeltours gaan langs winkels in de binnenstad waar je verpakkingsvrij boodschappen kunt doen. Je kunt daar bijvoorbeeld koffiebonen, losse thee of pasta kopen met je eigen pot of zak. Dit bespaart een heleboel verpakkingen. Je herkent deze winkels aan de sticker met ‘Neem gerust je eigen verpakking mee’ op de voordeur. In Apeldoorn vinden de wandeltours weer plaats op 25 en 27 mei. Aanmelden kan op de website van Zero waste Nederland.

Ook kinderen steken hun handen uit de mouwen. Zoals tijdens de week van Heel Apeldoorn Schoon. Dit jaar gingen kinderburgemeester Jolie en wethouder Danny Huizer met een aantal klassen op pad. Belangrijk om op deze manier de jonge generatie bewust te make
Ook kinderen steken hun handen uit de mouwen. Zoals tijdens de week van Heel Apeldoorn Schoon. Dit jaar gingen kinderburgemeester Jolie en wethouder Danny Huizer met een aantal klassen op pad. Belangrijk om op deze manier de jonge generatie bewust te maken van de effecten van al het plastic dat we gebruiken en al helemáál als het in de natuur belandt. Fotograaf: Rob Voss

Duurzaam is niet saai en duur

Dat zero waste leven niet saai en duur is, zoals veel mensen denken, hebben Eefje en Tiphaine door de jaren heen wel gemerkt. Integendeel: door bewuster en duurzamer te kopen en minder te verspillen, houd je juist geld over! Tiphaine: “Ik ben wel meer geld uit gaan geven aan vegetarische, biologische, verse en lokale boodschappen. Maar dit geld bespaar ik weer op veel andere dingen, zoals minder of tweedehands spullen kopen. Onderaan de streep houd ik juist meer geld over, wat we als gezin gebruiken voor leuke uitstapjes.”

Ook een duurzaam steentje bijdragen?

Samen maken en houden we Apeldoorn schoon. Of het nu is door afval in de afvalbak gooien, de hond uitlaten op een hondenuitlaatplaats, of een opruimactie in de buurt organiseren: iedereen kan meedoen! Via onze site kun je opruimmiddelen aanvragen, want we vinden het erg fijn als je ons helpt Apeldoorn schoon te houden! En wil je weten hoe jij zelf je steentje kunt bijdragen aan een duurzamere wereld met minder afval? Hier nog een aantal handige tips!

Handige tips

  • De nummer 1 impact: spullen. Denk goed na; heb ik dit echt nodig? Kijk of je spullen kunt hergebruiken, lenen, repareren, ruilen of tweedehands kunt kopen. Koop je wel nieuw, doe het dan zo duurzaam mogelijk.
  • Neem kleine stapjes. Begin bijvoorbeeld eens in je badkamer: vervang plastic shampooflessen voor shampoo bars en pompjes met handzeep voor een stuk zeep. Kies vooral iets wat bij je past, dan houd je de gekozen verandering makkelijker vol.
  • Goed voorbeeld, doet goed volgen. Verzamel informatie en kijk wat in jouw leefstijl past. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Meer tips! Op de website van Zero Waste Apeldoorn vind je een lijst met tips voor een duurzame(re) leefstijl. Niet alleen voor minder afval, maar ook op het gebied van vervoer, eten en drinken en consuminderen. Ook vind je hier interessante boeken, links en plattegronden met o.a. minibiebs en zero waste-winkels in Apeldoorn.

Voor meer inspiratie is Zero Waste Apeldoorn te volgen op Instagram, Facebook, LinkedIn en Youtube.

Uw Reactie
Uw Reactie