Samen055, iedereen doet mee in Apeldoorn

Wat zullen de buren wel niet denken?

Steeds meer mensen met een psychische kwetsbaarheid verblijven niet in een instelling maar wonen zelfstandig (met begeleiding) in de wijk. Het kan uw directe buurman of buurvrouw zijn of u komt ze tegen in de wijk. Hoe gaat u hier als buurman of buurvrouw mee om? Er bestaan namelijk veel vooroordelen over mensen met een psychische kwetsbaarheid. Lees hier wat u zelf kunt doen in uw buurt.

Workshop  'Samen sterk zonder stigma'

In een wijk wonen verschillende mensen. Mensen met verschillende interesses, afkomst en achtergronden. Iedereen gedraagt zich daardoor ook anders. Soms valt iemand op door zijn of haar gedrag. Ook woont er in iedere wijk wel iemand die kwetsbaar is. Van deze mensen ervaart 90% de aanwezigheid van stigma en discriminatie. En 70% stopt daardoor met bijvoorbeeld (vrijwilligers)werk, activiteiten bij een vereniging of contact met vrienden. Vaak vermijdt men hulp.
Een prettige woonomgeving is fijn voor iedereen. Heeft u het vermoeden dat iemand in uw buurt wat hulp kan gebruiken? Of wilt u leren wat er in de ander omgaat en hoe u hiermee om kunt gaan? Volg dan de workshop 'samen sterk zonder stigma':

Wanneer Tijdstip Locatie
 
Dinsdag 9 jul 19:00 - 22:00   Apeldoorn, Wijkcentrum Dok Zuid
Maandag 15 juli   19:00 – 22:00   Apeldoorn, Wijkcentrum Dok Zuid
Woensdag 17 juli   19:00 – 22:00   Apeldoorn, Wijkcentrum de Groene Hoven, zaal 4

 

De trainingen worden gegeven Samen Sterk Zonder Stigma. Aanmelden kan tot één dag voor iedere training via welkomindewoonomgeving@apeldoorn.nl.

Wat is een psychische kwetsbaarheid?

Een psychische kwetsbaarheid wordt gekenmerkt door bijzondere ervaringen en gedrag. Denk bijvoorbeeld aan borderline, depressie, angststoornis of autisme. Een psychische kwetsbaarheid treft bijna de helft van de Nederlanders ooit in zijn of haar leven. Toch rust hierop nog een groot taboe. Ook is discriminatie aan de orde en bestaan er veel vooroordelen. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat iemand met een psychische kwetsbaarheid altijd raar gedrag vertoont of gevaarlijk is. Dat is niet altijd zo. Wanneer mensen zelfstandig gaan wonen biedt de gemeente goede ondersteuning. Voor wie zelfstandig wonen niet haalbaar is, blijft beschermd wonen beschikbaar.

In de wijk

Het helpt bij het herstel wanneer iemand zich welkom voelt in de wijk en zoveel mogelijk meedoet in de maatschappij. Buurtbewoners kunnen daar ook een rol in spelen. Bijvoorbeeld door het gesprek aan te gaan. Daarom laten wij voorbeelden zien en geven we tips hoe u hier als buren mee om kunt gaan. Dit is een initiatief van Beschermd Thuis. Hierin werken verschillende partners in de regio Oost Veluwe samen om de ondersteuning in de wijk goed te organiseren.

In gesprek met... 

Er zijn veel vooroordelen over mensen met een psychische kwetsbaarheid. Daarom hebben we een aantal mensen met elkaar in gesprek laten gaan. Gewoon om erachter te komen wat het dan precies inhoudt, zo'n burn-out of depressie bijvoorbeeld. Het blijkt vaak dat iedereen wel iemand kent met dit soort klachten en dat het dus iedereen kan overkomen. Hoe kunnen we elkaar in dit soort situaties helpen? De gesprekken tussen Jan en Jennie, Andy en Lianne, Mirjam en Mike en Nathan en Marie-Jeanne geven je inzicht.

Andy in gesprek met Leanne  Nathan in gesprek met Marie-Jeanne

Jan in gesprek met Jennie  Mirjam in gesprek met Mike

Het verhaal van Wim

Ook Wim heeft een verhaal dat hem gevormd heeft tot wie hij nu is. Hij vertelde ons zijn verhaal, lees het hier.

Wat kunt u doen?

Heeft iemand in uw buurt een psychische kwetsbaarheid? Dat kan vragen bij u oproepen. Misschien wilt u graag helpen, maar weet u niet hoe. Of durft u geen vragen te stellen, bijvoorbeeld uit angst om iemand te belasten. Toch is een open gesprek veel waard. Wij hebben een aantal suggesties om het gesprek aan te pakken.