Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Werkzaamheden in Kanaalstraat voor aanleg Grift

18-02-2020

In de Kanaalstraat zijn de werkzaamheden voor de Grift gestart. Vanaf de voormalige V&D tot aan fietsenstalling de Serre is de stoep afgezet, wordt bestrating verwijderd en bomen gekapt. De werkzaamheden zijn voor de aanleg van de nieuwe Grift.

Mijn Apeldoorn

Om plaats te maken voor de Grift moet de aannemer in de Kanaalstraat betonnen elementen aanbrengen waardoor de Grift (deels) zichtbaar wordt. Ook moeten er drie plataanbomen gekapt worden; deze staan in de loop van de nieuwe beek. Er is te weinig ruimte om de beek eromheen te laten lopen en de bomen te behouden. In het najaar komen er wel veel nieuwe bomen en struiken voor terug in de Grifthof. Dat wordt een nieuw parkje tussen Kanaalstraat, Stationsstraat en Beekstraat: een groene plek met een wateropvangvijver waar je langs kunt wandelen en waar je met je voeten in de beek kunt zitten.

Vervolg werkzaamheden

De Kanaalstraat blijft naar verwachting opgebroken tot en met juli. Begin maart starten kabelbedrijven met het verleggen van kabels en leidingen. De echte graafwerkzaamheden voor het uitgraven van de nieuwe beek en een wadi (wateropvangvijver) starten ook in maart. De aannemer werkt dan vanaf de Stationsstraat in westelijke richting door tot aan de steeg.
Meer informatie over de werkzaamheden is te vinden in de bewonersbrief die begin februari onder aanwonenden is verspreid. Bewoners en ondernemers ontvangen binnenkort ook een uitnodiging voor een inloopavond en inloopspreekuren van de aannemer.

Laatste stuk Grift

Vanaf 2007 hebben gemeente Apeldoorn en Waterschap Vallei en Veluwe al op diverse plekken in Apeldoorn opnieuw beken aangelegd, waaronder ook een groot deel van de Grift. Het stuk tussen de Kanaalstraat en de Stationsstraat is het laatste ontbrekende stuk van de Grift in de binnenstad.
Beken terugbrengen in de stad heeft veel positieve effecten. Want water maakt de stad op hete dagen koeler en zorgt voor meer en sterkere natuur. De Grift zorgt ook voor opvang van regenwater en overtollig grondwater. Bovendien is het een plek om te ontspannen, een plek die zorgt voor beleving en verkoeling. Daarom willen gemeente en waterschap nu ook het laatste ontbrekende stuk Grift in de binnenstad terugbrengen.