Beschrijving
De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) bepaalt dat informatie van de overheid zoveel mogelijk openbaar moet zijn. Als u informatie of documenten wilt opvragen die de gemeente (nog) niet openbaar heeft gemaakt, dan kunt u hiervoor een Wob-verzoek indienen bij het betreffende bestuursorgaan.
Let op: Een Wob-verzoek kunt u niet indienen als u antwoord wenst te ontvangen op vragen of als u verzoekt om informatie waarover wij niet beschikken. Ook verplicht de Wob niet tot het samenstellen of vergaren van informatie. Het moet gaan om documenten die bij de gemeente kant en klaar beschikbaar zijn.
Wob-verzoek indienen
U kunt een Wob-verzoek indienen als:
U duidelijk aangeeft waarover u informatie wilt ontvangen, of welk document u wilt ontvangen;
Op welk bestuurlijk onderwerp uw verzoek betrekking heeft;
De gemeente de informatie ook echt heeft;
De informatie is vastgelegd, bijvoorbeeld op papier, film, foto, tape of een digitaal bestand.
Wat moet u doen?
U kunt een Wob-verzoek digitaal indienen of per brief.
Digitaal
Via het online formulier kunt u een Wob-verzoek indienen. Uw DigiD geldt daarbij als uw handtekening.
Het is niet mogelijk om een Wob-verzoek per e-mail in te dienen.
Per brief
Gemeente Apeldoorn
Postbus 9033
7300 ES Apeldoorn
Behandeling van uw Wob-verzoek
De gemeente beslist in principe binnen 4 weken op uw verzoek. De gemeente kan deze termijn verlengen met 4 weken. Hiervan ontvangt u dan bericht. Beslist de gemeente niet binnen de termijn op uw verzoek? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij het bestuursorgaan aan wie het Wob-verzoek gericht is, of u kunt direct beroep bij de rechtbank instellen nadat u de gemeente ingebreke heeft gesteld.
Afwijzen Wob-verzoek
De gemeente wijst uw verzoek af als een van de weigeringsgronden in de Wob van toepassing zijn. Een voorbeeld hiervan kan zijn wanneer het verstrekken van de informatie de veiligheid van Nederland schaadt, of wanneer het gaat om vertrouwelijke persoons- of bedrijfsgegevens. Het kan ook zijn dat de gemeente documenten alleen voor een deel openbaar maakt. Dan worden delen van documenten onleesbaar gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een paragraaf over toezicht door de gemeente of een bijlage met financiële informatie. Wanneer de documenten niet openbaar worden gemaakt, wordt dit in het Wob-besluit uitgelegd. Wanneer u het niet eens bent met een Wob-besluit, dan kunt u hiertegen bezwaar maken.
Kosten
Indien er documenten openbaar worden gemaakt en aan u worden verzonden, dan gelden de tarieven zoals vermeld in de Legesverordening.
Zie ook