Windenergie
Fotograaf: Magda Ehlers
Windenergie

We willen vóór 2050 evenveel energie binnen de gemeentegrenzen opwekken als dat we gebruiken. Zo dragen we bij aan een duurzamere wereld.  En daarbij kan windenergie helpen. De kans is echter klein dat er in de gemeente Apeldoorn vóór 2030 grote windturbines komen.

Energie halen uit de wind

Gemeente Apeldoorn wil energie steeds meer duurzaam laten opwekken. Daarbij wil de gemeente ook ruimte geven aan windenergie in de toekomst.

Geen grote windturbines rondom de Veluwe

In 2020 is er onderzoek gestart naar de mogelijkheden voor windenergie op en rond de Veluwe. Dit gebeurde in opdracht van de provincie Gelderland en vier regio’s met grondgebied op de Veluwe. Ook onze regio, Regio Stedendriehoek.

Conclusie begin 2021 was dat er ernstige belemmeringen zijn voor de ontwikkeling van windenergie door de aanwezigheid van de wespendief. Deze beschermde roofvogel loopt het meeste risico op aanvaring met draaiende windmolens. Niet alleen op de Veluwe maar ook in een brede zone tot 8 km. eromheen.

De Provincie heeft eind 2022 besloten de komende jaren geen nieuwe grote windturbineplannen toe te staan op en direct rondom de Veluwe. De kans is daardoor klein dat er in de gemeente Apeldoorn grote windturbines vóór 2030 komen. Misschien zijn er tegen die tijd nieuwe mogelijkheden waardoor windturbines en de wespendief samen kunnen gaan. Dit onderzoekt de provincie en daar is de gemeente bij betrokken. Dat doen we samen met andere gemeenten in de regio Stedendriehoek. De keuze voor locaties voor windmolens in Apeldoorn na 2030 zal zorgvuldig moeten gebeuren, met voldoende garanties voor de leefbaarheid, de omgeving en (financiële) participatie door bewoners. Gebieden waar turbines na 2030 het beste kunnen komen, staan in de Omgevingsvisie. Bijvoorbeeld langs de snelwegen A1 en A50.

Ruimte voor kleine windturbines

Aanvullend op grootschalige opwek met grote windmolens is er in Apeldoorn ook aandacht voor kleine windmolens, met een ashoogte van maximaal 15 meter. Voor particuliere grondeigenaren of bewonersinitiatieven kan de ontwikkeling van kleine windmolens interessant zijn.

Om de ontwikkeling van kleine windmolens in goede banen te leiden heeft de gemeenteraad op 2 december 2021 het Beleidskader Kleine Windturbines vastgesteld.

Onderzoek

Om de mogelijkheden van grootschalige windenergie in kaart te brengen vindt er veel onderzoek plaats. Zowel lokaal als in regionaal verband. Tegelijkertijd doen ook provincie Gelderland en de Rijksoverheid onderzoek om het provinciale beleid en landelijke milieunormen opnieuw te bepalen.

Lokaal onderzoek

De gemeente heeft de afgelopen jaren meerdere verkenningen uitgevoerd naar de lokale mogelijkheden voor windenergie. Een overzicht:

Uw Reactie
Uw Reactie