Wat is er nieuw
Onderdeel Basisontmoetingsplekken treedt in werking
Op 4 februari 2020 publiceerden wij de Subsidieregeling Algemene voorzieningen Basisontmoetingsplekken en Inwonersondersteuning 2021-2024. Vanwege de coronacrisis heeft het college de subsidieverlening verlengd en een tijdelijke regeling gepubliceerd waarmee de artikelen over Basisontmoetingsplekken in de Subsidieregeling tijdelijk buiten werking zijn gesteld. Het college heeft dit besluit genomen omdat aanbieders aangaven dat door de coronacrisis het effect van de subsidieregeling minder of niet bereikt zal worden. We zagen ook dat de coronacrisis van de ene organisatie meer inspanningen vraagt dan van de andere organisatie waardoor het level playing field onder druk kwam te staan. Het uitstellen van het aanvraagproces gaf aanbieders de gelegenheid om te focussen op de belangrijkste processen en kwetsbaarste doelgroepen. Per 19 januari 2021 treden de artikelen over de Basisontmoetingsplekken opnieuw in werking. U kunt tot 12 april 2021 een subsidieaanvraag voor Basisontmoetingsplekken indienen voor de jaren 2022-2024.
Subsidieregeling Algemene voorzieningen Basisontmoetingsplekken en Inwonersondersteuning 2021-2024
Apeldoorners die een steun in de rug nodig hebben, krijgen niet per se individuele hulp, maar kunnen gebruik maken van Algemene voorzieningen. Per 2021 is er een aantal zaken verandert. Hiermee wil de gemeente nog beter inspelen op het bieden van mogelijkheden aan inwoners om hun zelfredzaamheid te vergroten, netwerken op te bouwen en te participeren aan de samenleving.
De belangrijkste wijzigingen zijn:
Werken per stadsdeel
In alle vier de stadsdelen komt er nu één locatie voor Samen055: een plek waar inwoners terecht kunnen voor individuele hulp, persoonlijk advies en ondersteuning (CJG, Netwerk Welzijn, de consulenten Wmo, activeringscoaches en schuldhulpverleners). Waar dat kan, combineren we dat met een Basisontmoetingsplek. Doel daarvan is nauwere samenwerking tussen de verschillende hulpverleners. Op deze manier willen we het gebruik van de Algemene voorzieningen stimuleren in plaats van of aanvullend op individuele hulp.
Hoofdaannemerschap
Alleen hoofdaannemers kunnen subsidie voor Basisontmoetingsplekken of Inwonersondersteuning aanvragen. De hoofdaannemer moet een deel van de activiteiten, ter waarde van minimaal 15% van de begrote loonkosten, door een of meerdere onderaannemers laten uitvoeren.
Voorkeurslocaties
We willen verschillende soorten hulp en ondersteuning op één plek samenbrengen én slimmer omgaan met ons vastgoed. Daarom wijzen we een aantal voorkeurslocaties aan voor de Basisontmoetingsplekken. Worden er meer subsidieaanvragen voor Basisontmoetingsplekken gedaan die aan de kwaliteitseisen voldoen dan dat er budget beschikbaar is? Dan krijgen de subsidieaanvragen op de voorkeurslocaties voorrang.
‘Lichtere’ eisen voor Basisontmoetingsplekken in de dorpen
De dorpen hebben vaak geen behoefte aan een volledig ingerichte professionele Basisontmoetingsplek. De ontmoetingsactiviteiten worden daar vaak gedragen door vrijwilligers. Daarom gelden er lichtere eisen voor een Basisontmoetingsplek in een dorp. Deze eisen gaan over de openingstijden, deskundigheid van het personeel en activiteiten. Mocht de subsidieaanvrager goed onderbouwd aangeven dat ook deze lichtere eisen niet passend zijn, dan kan het college in dit geval besluiten op maat subsidie te verstrekken.
Maximum tarieven
De manier waarop de gemeente betaalt voor het werk op de Basisontmoetingsplekken verandert. Tot nu toe vroegen de aanbieders een subsidiebedrag per uur aan waarvoor ze hun werk deden. Nu stellen we van tevoren marktconforme maximum uurtarieven vast, gebaseerd op de cao-afspraken. Daarnaast zijn er normbedragen voor andere producten.
Meer jaren subsidie en vastleggen van de indexatie
Om iedereen, zowel de aanbieders als de inwoners die gebruik maken van de Algemene voorzieningen, de gelegenheid te geven te wennen aan de nieuwe situatie en er goed vorm en inhoud aan te kunnen geven, maken we afspraken voor meer jaren. Voorheen gebeurde dat per jaar. Ook leggen we vast dat de subsidie elk jaar geïndexeerd wordt.
Arbeidsmatige dagbesteding, Maatschappelijke opvang, Stedelijke Inwonersondersteuning, Mantelzorgondersteuning en Vrijwilligersondersteuning
De subsidies voor de activiteiten Maatschappelijke Opvang, Vrijwilligersondersteuning en Mantelzorgondersteuning vallen niet onder de subsidieregeling Algemene voorzieningen Basisontmoetingsplekken en Inwonersondersteuning 2021-2024.
Arbeidsmatige dagbesteding is vanaf 2021 op een andere manier georganiseerd en bekostigd. Dit ontwikkelen we via het programma ‘ Werkt Mee’. Vanaf 2021 is het onderdeel van de raamovereenkomst Jeugdhulp, Wmo en MO/BW , meer informatie treft u aan op de website van ZorgRegio Midden IJssel Oost Veluwe.
De subsidie voor inwonersondersteuning is in 2020 voor de jaren 2021 tot 2024 verleend. Daarvoor kan geen subsidie worden aangevraagd.
Maatschappelijke opvang wordt voor de jaren 2021 en 2022 verlengd. We werken aan de beleidsontwikkeling voor de jaren hierna.
Voor Mantelzorgondersteuning en Vrijwilligersondersteuning is de nieuwe subsidieregeling voor 2022 tot en met 2024 in de afrondende fase. U kunt voor de periode 2022-2024 subsidie aanvragen vanaf 1 april 2021 tot 12 juni 2021.
Aanvraag Basisontmoetingsplekken 2022-2024
De subsidie voor een Basisontmoetingsplek kunt u tot 12 april 2021 via dit online formulier aanvragen.
U stuurt met u aanvraag de volgende documenten mee:
- Kwantitatief aanvraag
Basisontmoetingsplekken, bijlage 1
Dit is het bestand dat u ook gebruikt voor uw subsidieaanvraag en uw verzoek tot vaststelling. Wij verzoeken u om in uw eigen subsidieaanvraagbestand verder te werken. Zo voorkomt u dubbel werk. In het aanvraagformulier zijn de tabbladen voor de verantwoording geblokkeerd. U ontvangt van ons een code om de blokkering op te heffen.
Het aanvraagformulier en de bijhorende bijlagen zijn inhoudelijk niet gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Wij adviseren u wel om het Excelbestand opnieuw te downloaden. Op de achtergrond hebben er wijzigingen plaatsgevonden waardoor het bestand nu een stuk sneller is. Heeft u in een oudere versie al veel gegevens ingevuld en wilt u hier graag in verder werken? Stuur dan de (gedeeltelijk) ingevulde oude versie naar sybe@bijleveldadvies.nl. U ontvangt dan zo snel mogelijk het aanvraagformulier terug in de meest recente versie, waarbij de ingevulde gegevens behouden blijven. Let op: deze service geldt uitsluitend voor bestanden verstuurd tot en met uiterlijk 31 januari 2021.
- Kwalitatieve aanvraag (activiteitenverslag)
Basisontmoetingsplekken, bijlage 2
Goed om te weten?
- Wilt u voor meerdere Basisontmoetingsplekken subsidie aanvragen? Dient u dan per Basisontmoetingsplek een aanvraag in.
- Controleer goed uw aanvraag en de bijlagen. Na de sluitingstermijn kunt u de aanvraag en de bijlagen niet meer aanvullen of wijzigen.
- Wilt u voor de sluitingsdatum een nieuwe subsidieaanvraag indienen, geef dan in het veld “opmerkingen” op het aanvraagformulier aan dat u de eerder ingediende aanvraag intrekt.
- Nadere uitleg en instructies vindt u in het document ‘Toelichting aanvraag- en verantwoordingsformulier Basisontmoetingsplekken en Inwonersondersteuning’.
Meer weten?
Onder ‘Belangrijke documenten' vindt u antwoord op veelgestelde vragen.
Planning en procedure subsidie Basisontmoetingsplekken 2021
Het toekennen dan wel afwijzen van subsidies gaat volgens een zogenaamde tenderprocedure. Worden er meer aanvragen voor een Basisontmoetingsplek gedaan die aan de kwaliteitseisen voldoen dan dat er budget beschikbaar is? Dan beoordeelt de gemeente aan de hand van vooraf gestelde criteria welke aanvraag het beste voldoet aan de vraag. De aanvragen die het beste voldoen, worden binnen het beschikbare budget toegekend.
De procedure werkt als volgt:
1 - Aanvraag en toekenning
- Zondag 11 april 2021 is de uiterste datum waarop de subsidieaanvraag kunt indienen.
- De gemeente kijkt of uw aanvraag inhoudelijk voldoet aan de criteria in de regeling en bereidt de beschikking voor.
- Het college van burgemeester en wethouders neemt een besluit over de toekenning of afwijzing van uw aanvraag.
- De gemeente stuurt de beschikkingen uiterlijk vrijdag 30 juli 2021 naar u op.
- De gemeente betaalt het afgesproken voorschotbedrag (in termijnen) aan u uit.
2 - Inzet en tussentijdse rapportage
- Vanaf 1 januari 2022 voert u het eerste deel van de afgesproken inzet uit.
- U levert ieder jaar vóór 1 september online de tussenrapportage aan (zie ‘Verantwoorden en vaststellen’).
- U voert de rest van de afgesproken inzet uit.
3 Vaststelling en uitbetaling
- U vraagt vóór 1 mei van het volgende kalenderjaar online vaststelling van de subsidie aan (zie ‘Verantwoorden en vaststellen’).
- De gemeente neemt een besluit over de vaststelling van uw subsidie.
- De gemeente stuurt de vaststellingsbeschikking of het voornemen tot lagere vaststelling naar u op. Als u het niet eens bent met de vaststellingbeschikking of het voornemen tot lagere vaststelling, kunt u hierop reageren.
- Als de vaststelling definitief is, betaalt de gemeente het afgesproken restantbedrag (in termijnen) aan u uit of vordert terugbetaling van een deel van het voorschot.
Overzicht planning
Wat | Wanneer |
Inwerkingtreding regeling |
19 februari 2021 |
Indienen schriftelijke vragen via algemenevoorzieningen@apeldoorn.nl |
28 februari 2021 |
Publicatie vraag- antwoordcombinaties (VAC’s) |
Vóór 10 maart 2021 |
Indienen aanvraag als u uw aanvraag op volledigheid gecontroleerd wilt hebben | Vóór 12 maart 2021 |
Indienen subsidieaanvraag | Vóór 12 april 2021 |
Verzending beschikking subsidieverlening | Vóór 1 augustus 2021 |
Start activiteiten | 1 januari 2022 |
Aanvraag Vrijwilligersondersteuning en Mantelzorgondersteuning 2022-2024
Dit jaar wordt door het college van de gemeente Apeldoorn ook de subsidieregeling Algemene voorzieningen Vrijwilligersondersteuning en Mantelzorgondersteuning vastgesteld. Nadat de subsidieregeling is gepubliceerd, kunt u voor de activiteiten die vallen onder Vrijwilligersondersteuning en Mantelzorgondersteuning subsidie aanvragen. We verwachten dat u vanaf 1 april 2021 tot 12 juni 2021 subsidie kunt aanvragen.
Wat | Wanneer |
Inwerkingtreding regeling |
1 april 2021 |
Indienen schriftelijke vragen via algemenevoorzieningen@apeldoorn.nl |
Vóór 16 mei 2021 |
Publicatie vraag- antwoordcombinaties (VAC’s) |
Vóór 31 mei 2021 |
Indienen subsidieaanvraag | Vóór 12 juni 2021 |
Verzending beschikking subsidieverlening | Vóór 1 november 2021 |
Start activiteiten | 1 januari 2022 |
Melden van wijzigingen subsidie
Verandert er tijdens de looptijd van uw subsidie iets, dan bent u verplicht dit aan ons door te geven. Dit doet u door gebruik te maken van het online meldingsformulier (in februari beschikbaar). Voorbeelden van wijzigingen die u moet melden: een wijziging van de prestaties/activiteiten, vertraging in de uitvoering of het stoppen van de activiteiten, wijziging in de kosten, begroting of partners waarmee u de activiteiten uitvoert. Bij twijfelt, neemt u contact op met uw contactpersoon of bel met 14055 en vraagt u naar het subsidiebureau.
De gemeente beoordeelt of de wijziging aanleiding geeft om de verleningsbeschikking aan te passen. U ontvangt dan een wijzigingsbeschikking.
Verantwoorden en vaststellen subsidie 2022 en verder
Basisontmoetingsplekken en Inwonersondersteuning
Tussentijdse rapportage
De tussentijdse rapportage dient u vóór 1 september van het kalenderjaar in via het Online formulier tussentijdse rapportage. Hiervoor vult u de volgende documenten in:
- Kwantitatieve verantwoording
Basisontmoetingsplekken, bijlage 1 of Inwonersondersteuning, bijlage 1
Dit is het bestand dat u ook gebruikt voor uw subsidieaanvraag en uw verzoek tot vaststelling. Wij verzoeken u om in uw eigen subsidieaanvraagbestand verder te werken. Zo voorkomt u dubbel werk. In het aanvraagformulier zijn de tabbladen voor de verantwoording geblokkeerd. U ontvangt van ons een code om de blokkering op te heffen. - Kwalitatieve verantwoording (activiteitenverslag)
Basisontmoetingsplekken, tussentijdse verantwoording, bijlage 2 of Inwonersondersteuning, tussentijdse verantwoording, bijlage 2
Instructies vindt u in het document ‘Toelichting aanvraag- en verantwoordingsformulier Basisontmoetingsplekken en Inwonersondersteuning’
Verzoek tot vaststelling
Het verzoek tot vaststelling van de subsidie met de eindverantwoording over het volledige kalenderjaar stuurt u vóór 1 mei van het volgende kalenderjaar. Online formulier Vaststelling Algemene Voorzieningen Wmo en Jeugd.
De volgende bestanden zijn onderdeel van uw verzoek tot vaststelling
- Kwantitatieve verantwoording
Basisontmoetingsplekken, bijlage 1 of Inwonersondersteuning, bijlage 1
Dit is het bestand dat u ook gebruikt voor uw subsidieaanvraag en uw verzoek tot vaststelling. Wij verzoeken u om in uw eigen subsidieaanvraagbestand verder te werken. Zo voorkomt u dubbel werk. In het aanvraagformulier zijn de tabbladen voor de verantwoording geblokkeerd. U ontvangt van ons een code om de blokkering op te heffen. - Kwalitatieve verantwoording (activiteitenverslag)
Basisontmoetingsplekken, eindverantwoording, bijlage 2 of Inwonersondersteuning, eindverantwoording, bijlage 2 - Het ingevulde en ondertekende formulier Financiële verantwoording subsidieregeling Algemene Voorzieningen.
- Financieel verslag of jaarrekening
Het jaarverslag of de jaarrekening is op dezelfde wijze ingericht als de bij de aanvraag tot subsidie ingediende begroting. - Accountantsverklaring bij een subsidie van € 200.000,00 of meer of het in de beschikking subsidieverlening staat
De controleverklaring bevat de controle van financiële verantwoording over de in de beschikking tot subsidieverlening opgenomen prestaties en voldoet aan het Controleprotocol van gemeente Apeldoorn.
Handig om te weten:
- Instructies vindt u in het document ‘Toelichting aanvraag- en verantwoordingsformulier Basisontmoetingsplekken en Inwonersondersteuning’.
- In het formulier wordt om het dossiernummer gevraagd. Dat nummer vindt u op uw verleningsbeschikking, achter ‘Ons kenmerk’ linksboven.
- Wij vragen u om alle bijlagen op te slaan als: soort bijlage, naam instelling, jaartal (zonder gebruik van speciale tekens).
- Wanneer u een formulier invult, slaan we dit tussentijds voor u op. Dit gebeurt vanzelf wanneer u naar het eerstvolgende vragenblok gaat via button ‘Volgende’.
- Uw verzonden of tussentijds opgeslagen aanvraag kunt u inzien op uw 'Eigen bedrijfspagina' onder ‘Uw zaken’ op mijnapeldoorn.nl (inloggen met eHerkenning of gebruikersnaam/wachtwoord).
- Wij kunnen uw aanvraag pas goed beoordelen wanneer wij de aanvraag en alle bijlagen van u hebben ontvangen. Het besluit op de aanvraag tot vaststelling wordt 12 weken nadien genomen.
- U kunt een verzoek tot uitstel van de aanvraag tot vaststelling indienen.
Vrijwilligersondersteuning en Mantelzorgondersteuning
In maart leest u hier meer over.
Maatschappelijke opvang
De subsidie voor Maatschappelijke opvang is verlengd tot 1 januari 2022. Meer informatie over het verantwoorden en vaststellen van de subsidie Maatschappelijke opvang vindt u onder “Verantwoorden en vaststellen subsidie 2020 en 2021”.
Verantwoorden en vaststellen subsidie 2020 en 2021
Inwonersondersteuning
De subsidies voor Inwonersondersteuning is in 2020 verleend tot 1 januari 2024. Meer informatie vindt u onder “Verantwoorden en vaststellen subsidie 2022 en verder”.
Basisontmoetingsplekken, Vrijwilligersondersteuning en Mantelzorgondersteuning
Tussentijdse rapportage
Het indienen van een tussentijdse rapportage hoeft alleen als u € 10.000,00 of meer subsidie ontvangt voor Basisontmoetingsplekken, Inwonersondersteuning, Vrijwilligersondersteuning en/of Mantelzorgondersteuning. U maakt een activiteitenverslag over de eerste helft van het kalenderjaar. Hiervoor gebruikt u het onderstaande verantwoordingsformat. De tussentijdse rapportage dient u vóór 1 september van het kalenderjaar in via het online formulier tussentijdse rapportage.
Verzoek tot vaststelling
Het verzoek tot vaststelling van de subsidie met de eindverantwoording over het volledige kalenderjaar stuurt u vóór 1 mei van het volgende kalenderjaar. Met een verzoek tot vaststelling vraagt u ons om de subsidie die wij als voorschot aan u verleend hebben definitief te maken. U dient uw aanvraag tot vaststelling online in.
Vul het formulier helemaal in en stuur de volgende bijlage(n) mee:
- Activiteitenverslag. Hiervoor gebruikt u het format onder ‘Verantwoordingsformats’
- Het ingevulde en ondertekende formulier Financiële verantwoording subsidieregeling Algemene Voorzieningen.
- Financieel verslag of jaarrekening
Het jaarverslag of de jaarrekening is op dezelfde wijze ingericht als de bij de aanvraag tot subsidie ingediende begroting. - Accountantsverklaring bij een subsidie van € 200.000,00 of meer of het in de beschikking subsidieverlening staat
De controleverklaring bevat de controle van financiële verantwoording over de in de beschikking tot subsidieverlening opgenomen prestaties en voldoet aan het Controleprotocol van gemeente Apeldoorn.
U kunt een verzoek tot uitstel van de aanvraag tot vaststelling indienen.
Indienen financiële verantwoording door partner samenwerkingsverband
- Let op! Bent u partner, geen penvoerder, in een samenwerkingsverband Algemene voorzieningen? Het inhoudelijke verslag wordt dan door de penvoerder ingediend. U dient zelf de financiële verantwoording in. Dit bestaat uit: Het ingevulde en ondertekende formulier Financiële verantwoording subsidieregeling Algemene Voorzieningen.
- U hoeft daarbij niet alles in te vullen. Voldoende zijn:
- Uw contactgegevens.
- Het dossiernummer van de verleningsbeschikking. Gaat het om meerdere verleningsbeschikkingen binnen de Subsidieregeling Algemene voorzieningen Wmo en Jeugd? Vermeldt dan de kenmerken van alle beschikkingen waarop de financiële verantwoording betrekking heeft.
- Het totaal bedrag dat u vraagt vast te stellen.
- Of aan alle verplichtingen is voldaan.
- Financieel verslag of jaarrekening
Het jaarverslag of de jaarrekening is op dezelfde wijze ingericht als de bij de aanvraag tot subsidie ingediende begroting. - Accountantsverklaring bij een subsidie van € 200.000,00 of meer of het in de beschikking subsidieverlening staat
De controleverklaring bevat de controle van financiële verantwoording over de in de beschikking tot subsidieverlening opgenomen prestaties en voldoet aan het Controleprotocol van gemeente Apeldoorn
U kunt een verzoek tot uitstel van de aanvraag tot vaststelling indienen. Informeer hierover uw partners in het samenwerkingsverband.
Intern toetsingkader vaststellen subsidie 2020 in verband met corona-maatregelen
De COVID-maatregelen hebben ervoor gezorgd dat veel activiteiten niet door konden gaan of anders opgepakt moesten worden dan verwacht. Misschien heeft ook u door de maatregelen niet alle activiteiten in 2020 kunnen verzorgen, conform de subsidiebeschikking. Of misschien heeft u de activiteiten in een andere vorm aangeboden. Gemeente Apeldoorn gaat hier coulant mee om.
Meer hierover leest u in een intern toetsingskader. Ook hebben we hiervoor een vaststellingsformulier gemaakt (pdf, 811 KB). Speelt dit bij u? Wij vragen u dan om dit formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Dit formulier voegt u bij uw vaststellingsaanvraag aan de overige verantwoordingsstukken over 2020.
Verantwoordingsformats
Basisontmoetingsplek Wmo:
Verantwoordingsformat Basisontmoetingsplek Wmo 2018 (docx 34 kB)
Registratie Basisontmoetingsplek 2018 (ods 33 kB)
Basisontmoetingsplek Jeugd:
Verantwoordingsformat Ontmoetingsplek Jeugd 2018 (docx 33 kB)
Registratie Ontmoetingsplek Jeugd 2018 (ods 30 kB)
Dagbesteding niet gekoppeld aan een Basisontmoetingsplek:
Verantwoordingsformat Dagbesteding niet gekoppeld aan een basisontmoetingsplek 2018 (docx 34 kB)
Registratie Dagbesteding op een niet Basisontmoetingsplek (xls 53 kB)
Arbeidsmatige dagbesteding:
Verantwoordingsformat Arbeidsmatige dagbesteding
Registratie Arbeidsmatige Dagbesteding 2018 (xls 49 kB)
Inwonersondersteuning stadsdeelgericht en stedelijk:
In de ontvangen verleningsbeschikking staat aangegeven wat u moet meesturen.
Maatschappelijke opvang:
In de ontvangen verleningsbeschikking staat aangegeven wat u moet meesturen
Vrijwilligersondersteuning:
Verantwoordingsformat Vrijwilligersondersteuning 2018 (docx 30 kB)
Mantelzorgondersteuning
Verantwoordingsformat Mantelzorgondersteuning 2018 (docx 27 kB)
Handig om te weten
- In het formulier wordt om het dossiernummer gevraagd. Dat nummer vindt u op uw verleningsbeschikking, achter ‘Ons kenmerk’ linksboven.
- Wij vragen u om alle bijlagen op te slaan als: soort bijlage, naam instelling, jaartal (zonder gebruik van speciale tekens).
- Wanneer u een formulier invult, slaan we dit tussentijds voor u op. Dit gebeurt vanzelf wanneer u naar het eerstvolgende vragenblok gaat via button ‘Volgende’.
- Uw verzonden of tussentijds opgeslagen aanvraag kunt u inzien op uw 'Eigen bedrijfspagina' onder ‘Uw zaken’ op mijnapeldoorn.nl (inloggen met eHerkenning of gebruikersnaam/wachtwoord).
- Wij kunnen uw aanvraag pas goed beoordelen wanneer wij de aanvraag en alle bijlagen van u hebben ontvangen. Het besluit op de aanvraag tot vaststelling wordt 12 weken nadien genomen.
Belangrijke documenten
Nota Algemene voorzieningen 2021-2014
- Nota Algemene voorzieningen 2021-2024 (pdf, 2,1 MB)
- Infographic nota Algemene voorzieningen (pdf, 115 kB)
- Notitie gemeentelijke panden ontmoetingsplekken en samen055 locaties (pdf, 376 kB)
- Inspraaknota Algemene voorzieningen (pdf, 4,7 MB)
- Ontmoetingsplekken 2019 (pdf)
Subsidieregeling 2021-2024
- Subsidieregeling Algemene voorzieningen Basisontmoetingsplekken en Inwonersondersteuning 2021-2024
- Regeling tot gedeeltelijk inwerkingtreding en wijziging van de Subsidieregeling Algemene voorzieningen Basisontmoetingsplekken en Inwonersondersteuning Wmo en Jeugd 2021-2024
- Toelichting aanvraag- en verantwoordingsformulier Basisontmoetingsplekken en Inwonersondersteuning (pdf, 599kb)
- Stedelijke inwonersondersteuning bekostiging per 2021 (pdf, 36kb)
- Tariefonderbouwing Basisontmoetingsplekken en Inwonersondersteuning (pdf, 369kb)
- Presentatie informatiebijeenkomst Algemene voorzieningen 20 februari 2020 (pdf, 2 MB)
- Vragen en antwoorden - ronde 1
- Vragen en antwoorden - ronde 2
Subsidieregeling Basisontmoetingsplekken 2022-2024
Vragen en antwoorden (beschikbaar 10 maart 2021).
Subsidieregeling Vrijwilligersondersteuning en Mantelzorgondersteuning 2022-2024
Beschikbaar maart/april 2021.
Controleprotocol en beleidsregels
Transformatieagenda en subsidieregeling 2018
Veelgestelde vragen
Hoe weet ik zeker dan mijn aanvraag of verantwoording bij jullie binnen is gekomen?
U krijgt vanuit het online systeem een automatische ontvangstbevestiging. Dat betekent dat wij uw aanvraag hebben ontvangen. In de bevestiging staat uw zaaknummer.
Ik heb geen account
Deze maakt u door uw organisatie te registreren bij eHerkenning of bij de gemeente. Om een account bij de gemeente aan te maken opent u het aanvraagformulier en klikt u op ‘Doorgaan zonder eHerkenning’. Klik op ‘Heeft u nog geen gebruikersnaam?’ en vul uw gegevens in. Na de registratie krijgt u een gebruikersnaam en wachtwoord. Hiermee dient u online uw subsidieaanvraag in.
Ik heb geen wachtwoord (meer)?
Een nieuw wachtwoord kan worden aangevraagd bij de helpdesk van de gemeente Apeldoorn. De helpdesk is te benaderen via fbteam@apeldoorn.nl. Uw nieuwe wachtwoord zal vervolgens per email aan u worden verstuurd. We streven ernaar dat binnen 2 werkdagen te doen.
Mijn organisatie is al geregistreerd, maar ik heb nog geen inlogcodes
De beheerder binnen uw organisatie kan u toevoegen als contactpersoon in het digitale loket. U ontvangt dan eigen inlogcodes. Onduidelijk wie de beheerder is? Neem dan contact op met de gemeente via 14 055, of via het contactformulier.
Kan ik ook nog via e-mail een aanvraag indienen?
Nee, dat kan niet meer.
Mijn bijlage is groter dan 15 Mb? Hoe lever ik die aan?
Knip uw document in meerdere delen van elk minder van 5Mb en voeg alle (deel)documenten bij uw aanvraag.
Ik kan het nieuwe formulier niet vinden op MijnApeldoorn.nl
Vanuit MijnApeldoorn kunt u alleen formulieren openen die u al hebt ingevuld en verstuurd. Het nieuwe (lege) formulier vindt u hier.
Het formulier werkt niet (goed)
Als u gebruik maakt van de browser internet Explorer (IE) werkt het formulier zeker. Mogelijk maakt u gebruik van een andere browser? Download Internet Explorer en probeer het via die weg.
Wat is een aanvraag tot vaststelling van de subsidie?
Uw aanvraag tot subsidieverlening wordt eerst getoetst aan de Algemene wet bestuursrecht (Awb), de Algemene subsidieverordening gemeente Apeldoorn 2014 en de subsidieregeling 2018. Als uw aanvraag voldoet, ontvangt u een verleningsbeschikking en een voorschot op het subsidiebedrag. Voor 1 mei na het jaar waarvoor u subsidie heeft aangevraagd doet u online een verzoek tot vaststelling. Daarmee wordt uw subsidie en daarmee de betaling ervan definitief gesteld.
Kan een vaststelling afwijken van een (eerdere) verlening?
Dat kan. Heeft u de aanvraag tot vaststelling niet of niet tijdig ingediend, kunnen wij de subsidie ambtshalve vaststellen. Dit kan leiden tot een lagere vaststelling van het subsidiebedrag met mogelijke terugbetaling van (een gedeelte van) het voorschot tot gevolg.
Ook geen of niet tijdig melding maken van afwijkingen gedurende de looptijd van de toegekende subsidie die maken dat u niet, niet tijdig of niet geheel aan uw subsidieverplichtingen kunt voldoen kan leiden tot het intrekken of ten nadele van de subsidieontvanger wijzigen van de subsidieverlening of tot het lager vaststellen van de subsidie. Het wijzigen van de subsidieverlening of het lager vaststellen van de subsidie kan tot gevolg hebben dat één of meerdere van de betrokken organisaties (een deel van) het uitbetaalde voorschot moet terugbetalen.
Regeling meerkosten door Corona voor zorg- en welzijnsorganisaties
Let op: in verband met landelijke ontwikkelingen wordt de indientermijn verlengd en is de deadline van 15 september voor de 1e tranche niet langer geldig. Wij zullen u zo spoedig mogelijk laten weten wat de nieuwe deadline wordt.
De VNG en het Rijk hebben afspraken gemaakt over het bieden van financiële zekerheid en ruimte aan zorgorganisaties en professionals. Eén van de afspraken van het Rijk en de VNG betreft het vergoeden van de meerkosten die zorg- en welzijnsaanbieders maken om aan de richtlijnen van het RIVM te kunnen voldoen.
Op de pagina Regeling meerkosten door corona leest u hoe u de vergoeding voor de meerkosten kunt aanvragen. U vindt hier de online formulieren en ander benodigde documenten voor het aanvragen van een compensatie.
Let op: De eerste tranche van meerkosten loopt van 13 maart tot 1 juli 2020. De declaratie van meerkosten voor deze periode dient u uiterlijk 15 september in.