Bijenzwermen

Van mei tot juli vermeerderen bijenvolken zich. Zij doen dit door een zwerm, met in het midden hun koningin. Enkele duizenden bijen gaan op zoek naar een nieuwe woonplek. Voordat ze een nieuwe plek hebben gevonden maakt een zwerm een tussenstop. Ze vormen een klont bijen aan bijvoorbeeld een dakrand, een tak van een boom of een hek. Daar blijven ze een tijdje hangen. Dit is soms een paar uur, maar kan ook een paar dagen zijn. In de tussentijd gaan verkenners op zoek naar een nieuw 'huis'. Een bijenzwerm is niet gevaarlijk. Ze zijn alleen op doorreis en hebben niets te verdedigen.

Lees meer

Wat te doen als u een bijennest of bijenzwerm heeft ontdekt?

Heeft u overlast van bijen in of rondom uw huis? Of heeft u een bijenzwerm ontdekt? Bijenhouders helpen u graag van de zwerm af. Op verzoek komen ze de zwerm scheppen en nemen hem mee om het volkje in een kast of korf onder te brengen. Via de website van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging kunt u een imker bij u in de buurt vinden.

Het kan zijn dat ze een kleine vergoeding vragen voor hun werk. Vraag dat gelijk, dan komt u niet voor verrassingen te staan.

Geen bijen, maar hommels?

Heeft u overlast van hommels in plaats van bijen? Kijk dan op de website van de Vereniging voor Veldbiologie.  
Hier vindt u allerlei informatie over hommels en advies wat te doen met een hommelnest.

Uw Reactie
Uw Reactie