Hulpmiddelen thuis en aanpassingen in of aan uw woning

Voor mensen met een lichamelijke beperking is het huis niet altijd even passend. Een kleine aanpassing in huis of een hulpmiddel kan dan meer gemak geven. En soms ook meer zelfstandigheid. Er zijn veel verschillende hulpmiddelen: van handige huishoudelijke producten zoals aangepast bestek of stoffer en blik met een lange steel tot aangepaste meubels. Maar soms is er nog meer nodig. Denk aan een drempelhulp, een opstahulp of zelfs een tillift. Of moet de woning zelfs verbouwd of aangebouwd worden.

Lees meer

Wilt u advies over uw mogelijkheden?

Vraag een verwijzing van uw huisarts voor een ergotherapeut. Deze komt bij u thuis om samen met u te kijken naar wat u nodig heeft. U krijgt advies wat u zelf kunt doen: een hulpmiddel huren of kopen bijvoorbeeld. 

Heeft u een hulpmiddel nodig in uw woning?

En kunt u deze zelf niet kopen of huren bij Medipoint of Zorgsaam? Neem contact op met het Wmo-loket om uw vraag te bespreken. Als u een indicatie krijgt voor een hulpmiddel, kunt u op 2 manieren hulp krijgen. De gemeente kan het voor u regelen en betalen, dit heet 'zorg in natura'. U krijgt dan een hulpmiddel van de leverancier waar de gemeente een contract mee heeft. U kiest dan zelf van welke leverancier u hulp wilt. Of u kiest ervoor om met een persoonsgebonden budget (pgb) het hulpmiddel te kopen bij een leverancier die u zelf kiest.

Heeft u een aanpassing aan uw woning nodig?

In overleg met u vragen we offertes op voor de meest passende en minst kostbare aanpassing. De meest geschikte offerte bepaalt het bedrag dat wij voor de aanpassing betalen.

Als u ondersteuning of een hulpmiddel van de Wmo gebruikt, betaalt u bijna altijd een eigen bijdrage. Het maakt niet uit of u deze ondersteuning of het hulpmiddel in natura ontvangt, of in de vorm van een persoonsgebonden budget. Meer informatie leest u op de pagina eigen bijdrage.

Zelf kijken of u aanpassingen wilt in uw koopwoning? Test uw woning: mijn huis op maat. Bespreek uw plannen met uw verhuurder als u een huurwoning heeft.

Uw Reactie
Uw Reactie