Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Apeldoorn noteert een plus van 8.1 miljoen

26-06-2020

De gemeente Apeldoorn heeft in 2019 8,1 miljoen euro meer ontvangen dan uitgegeven. Dat blijkt uit de jaarrekening van 2019. Deze eenmalige meevaller komt door meerdere mee- en tegenvallers. Zo was er in 2019 een meevaller bij het grondbedrijf van 3,3 miljoen euro.

Mijn Apeldoorn

Wethouder van financiën Detlev Cziesso is blij met het resultaat maar waarschuwt tegelijkertijd. “Op een begroting van ongeveer 650 miljoen is dit maar een plusje van net één procent. In deze coronatijd zien we wel hoe snel die plus kan omslaan naar de andere kant. Die 8.1 miljoen van 2019 zijn we nu al lang weer kwijt aan de crisis waar we nu inzitten. Immers is het nog afwachten in hoeverre het Rijk ons daadwerkelijk gaat compenseren.”

Een buffer in onzekere tijden

Het streven van de gemeente Apeldoorn is om weer financieel gezond te worden. “Deze tijd van Corona laat wel zien hoe belangrijk dat is. Nu hebben we in elk geval de mogelijkheid de eerste klappen op te vangen. Dat komt omdat we de laatste jaren gelukkig wat hebben kunnen sparen. Maar dat houden we niet lang vol. Zeker omdat we nog te maken hebben met een paar grote risico’s buiten het virus.”

Tekorten Jeugd en Wmo

Zo maakt Cziesso zich nog steeds zorgen over de tekorten op jeugd en de oplopende kosten bij Wmo. “Veel meer kunnen we niet doen om de kosten te drukken van de Wmo en Jeugd. Nog verder ingrijpen gaat ten koste van de zorg en dat is het laatste wat ik wil. Ik hoop dan ook dat het Rijk ons niet alleen gaat compenseren voor de gevolgen van de pandemie, maar ons ook gaat compenseren voor Jeugd en Wmo. Alleen dan kunnen we ook op de lange termijn onze voorzieningen op peil houden.”