Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Beter zicht op vergunningvrij bouwen

13-02-2020

Hoe krijgen gemeenten zicht op bouwwerken die zonder vergunning zijn gebouwd? Op 4 en 6 februari hebben in Apeldoorn vier teams in een mini-hackathon slimme oplossingen bedacht voor dit vraagstuk. Het winnende team kwam met een kansrijke technologische innovatie die het opsporen en beoordelen van vergunningvrije bouwwerken door gemeenten makkelijker en efficiënter kan maken.

Mijn Apeldoorn

Met de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2021 gaan gemeenten steeds meer toe naar vergunningvrij bouwen. De verwachting is dat in 2021 voor een groot deel van de (bouw)activiteiten geen vergunning meer nodig is. Omdat er bij deze activiteiten geen contact is met de gemeente, is er geen zicht op wat er waar precies gebeurt. Deze informatie is wel nodig om onze basis- en kernregistraties op orde te houden en bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting goed op te kunnen leggen. Om de registratie kloppend te krijgen doen gemeenten daarom aan mutatiedetectie: met onder andere satellietfoto’s speuren ze naar veranderingen. Dit is een arbeidsintensieve klus, waar veel medewerkers en organisaties een rol in spelen.

Op 6 februari presenteerden de teams hun oplossingen voor het vraagstuk voor een jury. Voorzitter van de jury was Bert Uffen, directeur Digitaal Stelsel Omgevingswet bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het winnende team ontving een geldbedrag uit handen van wethouder Wim Willems om het concept verder uit te werken. Willems: “’Het was inspirerend om te zien dat de teams oplossingen in diverse richtingen hebben gezocht. We denken dat er duidelijk potentie is om dit breed toe te passen. Helemaal wanneer de teams hun ideeën gaan bundelen bij de uitwerking.”

De deelnemers waren medewerkers van de gemeenten Apeldoorn, Tilburg, Helmond en Meerinzicht (Ermelo, Harderwijk en Zeewolde), Omgevingsdienst Veluwe IJssel, het Kadaster , werkorganisatie Dealgemeenten (samenwerkingsverband gemeenten Delfzijl, Het Hogeland, Appingedam en Loppersum)en studenten van Saxion Hogeschool uit Deventer. In een hackathon werken teams intensief en kort aan het oplossen van een complex probleem  • Uitslag mini hackatonBekijk een grotere versie