Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Actieweek Cycling4School bij Apeldoornse scholen

23-09-2020

Vaker met de fiets of lopend naar school en nog beloond worden ook! Daar draait het om bij de actieweek Cycling4School, deze week bij basisschool De Fakkel en in oktober bij basisschool Passe-Partout. Meer fietsende en lopende kinderen leidt tot een prettigere schoolomgeving, een veiligere buurt en blijere kinderen. Allemaal belangrijke doelen voor een gezinsstad als Apeldoorn!

Mijn Apeldoorn

Cirkel Cycling4schoolSteeds meer ouders brengen hun kinderen met de auto naar school, vaak omdat ze het voor de kinderen met de fiets of te voet te gevaarlijk vinden. Zo wordt het rond de scholen steeds drukker met auto’s. En steeds onveiliger voor de kinderen. Ouders veroorzaken zo zelf het probleem: want al die ouders willen liefst voor de schoolingang parkeren of hun kind afzetten. Hoe deze negatieve spiraal te doorbreken? Dat doen we met de actie Cycling4School. Kinderen en ouders/verzorgers worden uitgedaagd te lopen of te fietsen en zo een budget bij elkaar te sparen voor bijvoorbeeld het organiseren van een gave mountainbike of longboard clinic, of de aankoop van beweegspullen voor op het schoolplein.

Doel van de actieweek

Meer lopen en fietsen is in de eerste plaats natuurlijk gezond voor kinderen (en ouders). Zeker niet onbelangrijk als je bedenkt dat 1 op de 7 kinderen te zwaar is. Daarnaast maakt het terugdringen van autogebruik de situatie rond basisscholen ook een stuk overzichtelijker. Met minder auto’s door de straten rondom scholen wordt het veiliger voor de kinderen en hun ouders, opa’s en oma’s, oppassers en verzorgers. En natuurlijk is fietsen of lopen ook duurzamer dan de auto pakken.

Cycling4School is gericht op ouders en hun kinderen, om de omgeving van basisscholen autoluwer en dus veiliger te maken én om kinderen zelfstandiger en zekerder te maken in het dagelijkse verkeer. Verkeerservaring die ook van pas komt als ze na de basisschool zelfstandig naar de middelbare school gaan. Kinderen verdienen punten voor school als ze lopend of fietsend naar school komen. Met de verdiende punten spaart de school budget bij elkaar om gerichte verkeersacties uit te kunnen voeren. Dat kan een workshop zijn, maar ook een evenement, actie, campagne of activiteit. Het budget wordt beschikbaar gesteld door de gemeente en provincie.

Wat gaan we doen: actieweek Cycling4SchoolNathan Stukker Wethouder

In de week van 21-25 september is de Cycling4School actieweek bij basisschool De Fakkel. In de week van 12 tot en met 16 oktober is het de beurt aan basisschool Passe-Partout.

In de actieweek vraagt de school alle ‘halers en brengers’ om met de kinderen zoveel mogelijk  te voet of per fiets naar school te gaan. Of, als het niet anders kan, de auto op afstand te parkeren. Zo sparen de kinderen samen voor een geldbedrag, waarmee de school later projecten of acties rond veiliger verkeer, klimaat en meer bewegen kan doen. In de actieweek besteden de scholen extra aandacht aan verkeer en klimaat, om ouders en kinderen bewuster te maken van hun keuzes: kan het niet een keertje meer per fiets of auto?

De Roerdompweg bij De Fakkel is in de actieweek een echte ‘Schoolstraat’: in deze week is de Roerdompweg een half uur rond het begin en einde van de schooltijd met hekken afgesloten voor autoverkeer. En vandaag, op woensdag, is de Roerdompweg omgetoverd tot een heuse ‘Speelstraat’: de hele Roerdompweg is zoveel mogelijk auto- en parkeervrij en afgesloten voor autoverkeer. Voor leerlingen waren er in en rond de school verschillende activiteiten rond verkeersveiligheid, meer bewegen en lekker kunnen spelen. Zoals een Kiss&Bike en op straat  een fietscircuit.

Bij basisschool Passe-Partout is het fietsenhok te klein en dat gaat de school op een ludieke manier in beeld brengen. Ook daar kunnen de kinderen één van de actiedagen met de fiets veilig om de school en over het schoolplein fietsen om hun vaardigheid te verbeteren.

Op allebei de scholen gaan de kinderen ook met elkaar discussiëren over verkeer, gedrag, gezondheid en klimaat.

Wat levert het op?

In juni en september hebben de scholen zelf met voormetingen in de klassen in beeld gebracht met welk vervoermiddel de kinderen naar de scholen komen. In de actieweken voeren de scholen datzelfde onderzoek nog een keer uit. SOAB analyseert dan de verschillen, om het effect van de actieweek Cycling4School te bepalen.

Ook hingen er camera’s rond beide scholen om verkeersbewegingen van ouders en kinderen rond de schoolingangen vast te leggen. De resultaten gebruiken we om de aanpak Cycling4School aan te scherpen en een methode te ontwikkelen voor alle Gelderse scholen.

 

 

*Cycling4School is een project waarbij scholen, provincie Gelderland, gemeente Apeldoorn en SOAB Adviseurs samenwerken aan onder andere verkeersveiligheid rond scholen en het stimuleren van bewegen en het opdoen van verkeerservaring door kinderen.

Folder