Acute crisisnoodopvang asielzoekers tijdelijk in Apeldoorn

Apeldoorn vangt tijdelijk asielzoekers op in sporthal Mheenpark en sporthal Zuiderpark. Deze mensen verblijven sinds donderdag 25 augustus in onze gemeente. Zij blijven hier uiterlijk tot en met het weekend in Apeldoorn en gaan dan verder naar een andere locatie.

Deze opvang is een noodoplossing om de situatie bij het landelijk aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. Afgelopen woensdag 24 augustus heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de gemeente via de veiligheidsregio benaderd, met de vraag of zij met spoed een noodopvangplek heeft voor maximaal 150 asielzoekers voor maximaal 4 nachten. Vanwege de onhoudbare situatie bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel heeft gemeente besloten om het COA tegemoet te komen. De asielzoekers zijn tijdelijk ondergebracht in sporthal Mheenpark en sporthal Zuiderpark. Na hun korte verblijf in Apeldoorn gaan de mensen naar een andere opvanglocatie in Nederland waar zij langer zullen verblijven. Voor zover nu bekend is dat in Doetinchem.

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland waar Apeldoorn toe behoort, had al eerder met het COA afgesproken dat vanaf 28 augustus tot eind 2022 in Doetinchem ongeveer 225 vluchtelingen vanuit worden opgevangen in een crisisnoodopvang. De tijdelijke opvang in Apeldoorn is dus een extra tussenoplossing vanwege de problemen in Ter Apel. Het is mogelijk dat het COA nog een keer een hulpverzoek doet voor een crisisnoodopvang in onze regio, vergelijkbaar met de tijdelijke opvang in onze sporthallen. Als dat het geval is, dan bekijkt veiligheidsregio dit per situatie.
De twee sporthallen Mheenpark en Zuiderpark zijn momenteel al in gebruik voor de opvang van ontheemde Oekraïners. In beide sporthallen zijn niet alle bedden bezet. Daardoor was het nu ook mogelijk om hier 150 personen vanuit Ter Apel voor maximaal 4 nachten een dak boven het hoofd te bieden. Om deze crisisnoodopvang goed te ondersteunen en te beveiligen, werkt de gemeente nauw samen met de veiligheidsregio.

Uw Reactie
Uw Reactie