Bladblazen begint weer in het najaar
Fotograaf : Rob Voss
Bladblazen begint weer in het najaar

In november beginnen we met het opruimen van gevallen blad in de wijken. Elke week richten we ons op een andere wijk. Op sommige plekken laten we het blad juist liggen. 

Zo ruimen we het bladafval op in de gemeente

Vanaf half november gaan we op pad om gevallen blad in de wijken weg te halen. Dat doen we omdat bladeren in combinatie met regen gladheid kan veroorzaken. Ook kunnen rioolkolken verstopt raken door de bladeren.

Wat doet de gemeente?

Elk najaar gaan we op pad om bladafval op te ruimen. Alle hoeken van de gemeente komen aan de beurt. Wekelijks richten we ons op een andere wijk in Apeldoorn. Bladafval buiten de vaste routes, ruimen we niet op. Als bladeren een gevaarlijke situatie veroorzaken, kunt u dit melden.

Op sommige plekken laten we het blad liggen

Op sommige plekken, waar het geen gevaar oplevert, laten we het blad liggen. Dit jaar doen we dat op meer plekken dan u gewend bent. Voornamelijk in perken en groenstroken ziet u straks meer bladeren liggen. Dat doen we zodat insecten en kleine dieren plek hebben om te overwinteren. Daarnaast is het blad belangrijk voor een gezonde bodem. Bladeren vormen namelijk een belangrijke isolatielaag die planten nodig hebben om een strenge winter door te komen. Een gezonde bodem is ook beter bestand tegen droogte en grote regenbuien.

Bodemverbeteraar Bokashi

Een deel van het blad dat we wél weghalen omdat het op wegen en paden ligt, krijgt een mooie bestemming. We maken hier namelijk Bokashi, een bodemverbeteraar van. Bokashi is een soort compost dat wordt gemaakt uit gefermenteerde bladresten. Het is, net als blad, voeding voor het bodemleven voor bomen, struiken en plantsoenen.

Wat doet u met uw bladafval?

U kunt helpen door de stoep en oprit te vegen. Als u het blad langs de kant van de weg opveegt nemen wij het mee als we langskomen. Het is beter om het blad in uw tuin te laten liggen. Doordat het blad verteert, hoeft u in het voorjaar minder meststoffen te strooien. Dat is goed voor het milieu en uw portemonnee. Ook overwinteren er insecten en kleine dieren in het bladerdek en beschermt het uw planten tegen bevriezing. Nog een voordeel is dat het bodemleven het blad automatisch omzet in voedingsstoffen voor de grond waardoor minder compost nodig is. Toch liever geen bladeren in uw tuin? U kunt uw bladafval ook kwijt in de groene container. Deze wordt gratis geleegd.

Bladkorven

Vanaf oktober plaatst de gemeente weer bladkorven op verschillende plekken. U kunt het bladafval dan ook daar naartoe brengen. U kunt een bladkorf niet zelf aanvragen. De locaties van de bladkorven zijn bepaald op basis van boomrijke buurten met weinig ruimte voor bladeren in de bermen. 

Uw Reactie
Uw Reactie