Bokashi biedt voeding voor het bodemleven voor bomen, struiken en plantsoenen. Door ons eigen blad weer terug te brengen in de wijk, werken we circulair en verbeteren we de kwaliteit van het groen in Apeldoorn. Op verschillende plekken is het resultaat van Bokashi in de bodem al te zien.

Bodemverbeteraar Bokashi in Apeldoorn

Sinds begin september start de gemeente weer met het verspreiden van Bokashi rondom bomen, struiken en gazons. Dat doen we voor een gezonde bodem voor planten en dieren. Sinds een paar jaar experimenteren we met het maken van Bokashi, een bodemverbeteraar gemaakt van bladeren uit onze gemeente.

Elk najaar halen we bladeren van straten en stoepen bij u in de wijk. Dat doen we om te voorkomen dat er bij regen of gladheid onveilige situaties ontstaan. Van dit opgehaalde bladafval maken we een bodemverbeteraar: Bokashi. Daarvoor halen we eerst het zwerfafval uit het bladafval. Denk bijvoorbeeld aan blikjes. Door blad uit eigen wijken te gebruiken, houden we de kringloop zo klein mogelijk. 

Voordelen van Bokashi

Bokashi biedt voeding voor het bodemleven voor bomen, struiken en plantsoenen. Belangrijke bodemdiertjes als wormen, kevers en spinnen hebben daar profijt van. Ook de voor ons niet-zichtbare insecten profiteren van een gezonde bodem. Een ander voordeel is dat Bokashi vocht vasthoudt: met de droge zomers van de laatste jaren een heel belangrijke eigenschap. Een gezonde bodem is belangrijk voor de groei van bomen en struiken. Door ons eigen blad weer terug te brengen in de wijk, werken we circulair en verbeteren we de kwaliteit van het groen in Apeldoorn.

Gazon Filosofenpark voor gebruik van Bokashi. Het park is gelegen tussen de Laan van Zevenhuizen en de Descartestraat.
Gazon Filosofenpark voor gebruik van Bokashi. Het park is gelegen tussen de Laan van Zevenhuizen en de Descartestraat. Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Gazon Filosofenpark in de zomer na toediening Bokashi.
Gazon Filosofenpark in de zomer na toediening Bokashi. Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Onderzoek en resultaten

Het produceren en toepassen van Bokashi maakt onderdeel uit van een pilot, waarbij we samenwerken met bedrijven en de Wageningen University & Research. Dat doen we samen met 50 andere gemeenten en regio’s. Doel is om te onderzoeken hoe we organisch materiaal kunnen hergebruiken. We vergelijken de effecten van Bokashi met andere bodemverbeteraars en met de effecten van ’niets doen’.

Op verschillende plekken is het resultaat van Bokashi in de bodem al te zien. 

Uw Reactie
Uw Reactie