Vernieuwen van het wegdek
Vernieuwen van het wegdek Fotograaf: gemeente Apeldoorn

Gemeente Apeldoorn zet nieuwe stap in circulair werken

Na een succesvolle proefperiode is nu de officiële aftrap gegeven voor het werken met de online circulaire matchingtool Duspot. Op dit platform worden vanuit heel Nederland overgebleven materialen uit de openbare ruimte aangeboden voor hergebruik. Zo worden we in Apeldoorn en andere gemeenten steeds meer circulair.

Bij projecten in de openbare ruimte (grond-, weg- en waterbouw) worden veel materialen gebruikt, maar ook veel oude materialen weggegooid. In de afgelopen maanden is er een proef gedaan met het werken met Duspot. Op deze online ‘marktplaats’ worden overgebleven bouwmaterialen aangeboden en opgevraagd door bijvoorbeeld projectontwikkelaars, aannemers en gemeenten. Dit geeft inzicht in vrijkomende materialen, maar ook in materialen die al opgeslagen zijn op terreinen van de gemeente.

Op Duspot kunnen werkvoorbereiders, wijkbeheerders en werfbeheerders het aanbod van materiaal inzien en zelf materiaal aanbieden. Net als bij de ‘gewone marktplaats’ plaatsen ze een advertentie met het type materiaal, de kwaliteit en hoeveelheid.

Michiel Bruins, afdelingshoofd Beheer en Onderhoud gemeente Apeldoorn en Mart Mensink, Founder en CEO van Duspot
Michiel Bruins, afdelingshoofd Beheer en Onderhoud gemeente Apeldoorn en Mart Mensink, Founder en CEO van Duspot Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Optimaal gebruik van materiaal

Per 1 december hebben Duspot en de gemeente Apeldoorn de samenwerking voor 2 jaar vastgelegd. Michiel Bruins, afdelingshoofd Beheer en Onderhoud: “Wij hebben gemerkt dat er bij projecten vaak materiaal overblijft dat nog heel goed te gebruiken is. Duspot helpt ons om optimaal gebruik te maken van beschikbare materialen, binnen de gemeente of daarbuiten. Het werkt geweldig, zeker in een tijd waarin materialen schaars zijn en kosten de pan uit rijzen.”

Het gebruik van Duspot wordt deels gefinancierd met Europese subsidie vanuit CityLoops

project, waarin het Griffiersveld in de Maten circulair wordt gerenoveerd. Binnen het CityLoops project worden kennis en ervaringen op het gebied van circulariteit gedeeld met andere Europese steden. Bruins: “Samen werken we verder aan een schone, veilige en duurzame gemeente. Circulariteit is daar een belangrijk onderdeel van.”

Uw Reactie
Uw Reactie