Energietransitie
Fotograaf: Peter Lous

Gemeente en Hogeschool Saxion verlengen samenwerking energietransitie

Gemeente Apeldoorn en Hogeschool Saxion verlengen de samenwerking aan de energietransitie. Al sinds het voorjaar van 2021 werken we samen en we willen hier nog zeker vier jaar mee doorgaan. Om dit officieel te maken, hebben beide partijen op maandag 12 december het Convenant Energietransitie getekend. Hierin staan afspraken over inhoud, projecten en geld.

Samen hebben we één doel: een duurzame energietransitie. Dat doen we onder andere door kennis op te bouwen en instrumenten te delen met anderen. De energietransitie is voor iedereen belangrijk. Nu merken we het bijvoorbeeld aan de gasprijzen. Maar ook in de toekomst willen we fijn leven, werken en wonen in Apeldoorn.

Belangrijke samenwerking 

In het afgelopen jaar is er al veel gebeurd. In de wijk De Maten hebben studenten onderzoek gedaan naar kansen om verbinding te maken bij het verduurzamen van de wijk. Ook werken onderzoekers van Saxion aan landelijke studies in De Maten en Kerschoten. Bijvoorbeeld over de ontwikkeling van warmtenetten.

De samenwerking helpt bij het onderzoek en het onderwijs. En geeft antwoorden op de vragen die we hebben over de energietransitie. Want de overstap van het gebruik van fossiele energie naar duurzame vormen van energie is ingewikkeld. Veel is nog onduidelijk. Met onderzoeken kunnen we stappen maken om meer kennis te ontwikkelen en deze te gebruiken in Apeldoorn. En door de samenwerking kunnen studenten stage lopen bij ons. Op sociaal en technisch gebied.

Met de ondertekening zeggen we dat de samenwerking waardevol is. Vanuit de gemeente tekende wethouder Danny Huizer, Klimaat & Energie. Directeur Saxion en Academy Business, Building & Technology Suzan Veldhuis, deed dit voor Hogeschool Saxion.

Wethouder Danny Huizer:
"De energietransitie is een ingewikkelde opgave, waar veel organisaties aan werken. Ik ben trots op deze samenwerking. We brengen zo nieuwe inzichten vanuit onderzoek in de praktijk. En studenten kunnen zich verder ontwikkelen. Zij gaan de toekomst kleuren en brengen de theorie die zij nu leren mee naar Apeldoorn."

Op de foto van links naar rechts: Richard van Leeuwen, Annemarije Kooijman, Tessa Katerberg-Dekker, John van den Hof, Danny Huizer en Suzan Veldhuis
Op de foto van links naar rechts: Richard van Leeuwen, Annemarije Kooijman, Tessa Katerberg-Dekker, John van den Hof, Danny Huizer en Suzan Veldhuis Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Duurzame warmte voor onze toekomst

Ons doel is dat in 2050 alle energie die wij in Apeldoorn gebruiken, duurzaam is. Energieneutraal dus. Daarom gaan we zoveel mogelijk energie besparen en duurzame energie opwekken. Ook gaan we op een andere manier verwarmen en elektrisch koken. Nu gebruiken veel woningen en gebouwen hiervoor nog aardgas. Dit is een fossiele brandstof, er komt CO₂ vrij als je het verbrandt en de voorraad kan opraken.

De overstap naar duurzame warmte – de warmtetransitie – is dan ook nodig en belangrijk. In onze Transitievisie Warmte staat hoe wij deze overgang in grote lijnen voor ons zien. En wanneer de wijken in Apeldoorn overgaan. Op dit moment zijn er vier wijken in voorbereiding op de komst van duurzame warmte. Dit zijn de wijken Kerschoten, Loenen, De Maten en De Parken. Lees meer op de pagina wijken van de toekomst op onze website.

Uw Reactie
Uw Reactie