Inwoners van gemeente Apeldoorn zetten zich in voor Apeldoorn als Regenbooggemeente. Vanuit eigen ervaringen en door te luisteren naar signalen uit de samenleving kan de werkgroep de gemeente goed adviseren. Foto: Rob Voss

Inwoners zetten zich in voor Apeldoorn als regenbooggemeente

Inwoners van gemeente Apeldoorn hebben een werkgroep opgericht die zich de komende tijd zal inzetten voor Apeldoorn als Regenbooggemeente. Op dat gebied is volgens hen namelijk nog veel te behalen. De werkgroep is ontstaan naar aanleiding van de inwonersavond over Apeldoorn als Regenbooggemeente op 14 juni 2022.

Door eigen ervaringen en door te luisteren naar signalen uit de samenleving, kan de werkgroep de gemeente goed adviseren over de invulling van Apeldoorn als regenbooggemeente. De specifieke doelstellingen en verwachtingen moeten nog helder gemaakt worden, maar de volgende thema’s verdienen zeker aandacht.

Aan het woord...

Is Apeldoorn al een echte regenbooggemeente? Nick, Suzanne en Tim zien ruimte voor verbetering.

Lees het verhaal van Nick, Tim en Suzanne
Drie leden van de werkgroep wandelen over het regenboopad bij Apeldoorn Centraal Station
Drie leden van de werkgroep wandelen over het regenboopad bij Apeldoorn Centraal Station. Foto: Rob Voss

Activiteiten voor mensen uit de regenbooggemeenschap

Eén van de belangrijkste thema’s die zichtbaar werd tijdens de inwonersavond op 14 juni was ‘ontmoeting’. Op dit moment is er geen COC of Kringen-groep in Apeldoorn (organisaties die opkomen voor de belangen van de LHBTIQA+ gemeenschap). Apeldoorn valt qua regio onder COC Deventer, maar heeft weinig tot geen menskracht in Apeldoorn. Ook is de voormalige homobar de Entrance al een lange tijd gesloten en is de regenboogvlag beperkt zichtbaar in de straten van Apeldoorn. Wel is Roze50+ ook vertegenwoordigd in de werkgroep. Maar er is behoefte aan meer, want zichtbaarheid en de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten dragen bij aan het welzijn van de LHBTIQA+ gemeenschap.

Bewustwording

Een ander belangrijk thema is bewustwording. Bijvoorbeeld door educatie op scholen of door ondersteuning van (maatschappelijke) organisaties. Daarnaast denkt de werkgroep mee over bewustwording in het ‘systeem’. Want hoe pas je de systemen van organisaties zo aan dat iedereen zich welkom voelt? Hierbij valt te denken aan de behandeling van LHBTIQA+mensen aan balies, formulieren die ruimte bieden voor m/v/x, genderneutrale toiletten, kleedkamers, et cetera.

Wilt u de werkgroep iets meegeven? Neem dan contact op via regenboogapeldoorn@outlook.com.

Lees meer over Apeldoorn als Regenbooggemeente

Uw Reactie
Uw Reactie