De KWIEK-beweegroute in Orden is ontstaan uit de samenwerking rondom het Cruyff Court Plus dat daar vorig jaar, als eerste in Nederland, is gerealiseerd. Fotograaf: Rob Voss

Samenwerking rond Cruyff Court Plus leidt tot nieuwe KWIEK-beweegroute voor ouderen

In Orden is een nieuwe KWIEK-beweegroute geopend. De route start bij wijkcentrum Orca. Een KWIEK beweegroute maakt gebruik van het straatmeubilair in de buurt. En in Orden dus ook van het Cruyff Court Plus. Door de stoeptegels en instructies op de route te volgen trainen mensen die de route gaan doen hun balans, kracht en uithoudingsvermogen.

De KWIEK-beweegroute in Orden is ontstaan uit de samenwerking rondom het Cruyff Court Plus dat daar vorig jaar, als eerste in Nederland, is gerealiseerd. In totaal negen partijen zetten gisteren hun handtekening onder een ‘sociaal convenant’ waarin is vastgelegd dat al deze partijen zich gaan inzetten om gebruik van de Cruyff Court Plus nog meer te stimuleren. Deze sport-, beweeg- en ontmoetingsplek aan de Morinistraat is al behoorlijk populair, maar het kan altijd beter. De convenantpartners gaan zich bijvoorbeeld inzetten om ook de wijkbewoners die nu misschien denken dat het niet voor hen bedoeld is er ook bij te betrekken. Dat geldt zowel voor sommige jongeren als ouderen.

Onthulling van het bord over de KWIEK-beweegroute door wethouder Anja Prins (r) en sportcoach Miranda van Loon
Onthulling van het bord over de KWIEK-beweegroute door wethouder Anja Prins (r) en sportcoach Miranda van Loon Fotograaf: Rob Voss

Cruyff Court Plus

Een Cruyff Court Plus is een nieuw concept van de Johan Cruyff Foundation. Het woordje Plus is toegevoegd, omdat dit Cruyff Courts zijn die volledig op maat gemaakt zijn op basis van wensen uit de buurt. Het omvat dus ook veel meer dan alleen de aanleg van een voetbalveld.

Doel is altijd om een plek te creëren waar jong en oud kan bewegen, spelen of recreëren op een manier die zij willen. Het Cruyff Court Plus in Orden was en is nog steeds de eerste in Nederland die is opgeleverd. Apeldoorn ging een samenwerkingsovereenkomst aan met de Cruyff Foundation om er drie te realiseren in Apeldoorn. De volgende komt in het Zuiderpark en wordt in 2023 opgeleverd.

Metamorfose

Het Moriniveld in Apeldoorn onderging vorig jaar een ware metamorfose. Er ligt om te beginnen een multi-functioneel voetbalveld - het Cruyff Court - waar je ook op kan basketballen of volleyballen. De ‘plus’ zit hem in het feit dat er ook een dansvloer ligt, een klimmuur is, een waterpunt, er zijn bankjes gekomen om op te ontspannen en er is een betere verbinding gemaakt tussen het verzorgingshuis en het winkelcentrum.

De partners in de wijk die nu samen ook het ‘sociale convenant’ over het Cruyff Court Plus ondertekend hebben zijn:

  • Basisschool Spitsbergen
  • Basisschool De Vijfster
  • Wijkraad Brink en Orden
  • Bewonerscommissie Mandala
  • Stimenz,
  • Christoforus Kinderopvang
  • Accres
  • Cruyff Foundation
  • gemeente Apeldoorn
Partners betrokken bij het convenant Cruyff Court Plus, met in het midden wethouder Sunita Biharie
Partners betrokken bij het convenant Cruyff Court Plus, met in het midden wethouder Sunita Biharie Fotograaf: Rob Voss
Tijdens een feestelijke bijeenkomst gisteren kregen kinderen en ouderen uit de buurt samen sportles
Tijdens een feestelijke bijeenkomst gisteren kregen kinderen en ouderen uit de buurt samen sportles Fotograaf: Rob Voss
Uw Reactie
Uw Reactie