Inwoners geven input
Inwoners leveren met behulp van gekleurde kaartjes input voor de plannen voor het Zwitsal-terrein. Fotograaf: Menno Mulder

Veel interesse in eerste plannen Zwitsal-terrein

Behoud van groen, betaalbare woningen en het behoud van de unieke uitstraling van het Zwitsal-terrein. Dat zijn de meeste gehoorde reacties tijdens de informatieavond over de toekomst van het terrein. Ruim 200 belangstellenden kwamen 12 oktober naar de presentatie van de plannen door ontwikkelaar Schipper Bosch en gemeente Apeldoorn.

Het doel is om van deze bijzondere, industriële locatie een unieke en levendige plek te maken. Waar wonen, werken, maken en beleven samenkomen. Veel omwonenden, huurders en bedrijven uit de omgeving  grepen de kans om hun mening te geven over de plannen.

Nadat 30 augustus de handtekening werd gezet onder de samenwerking, wilden ontwikkelaar en gemeente de bestaande ambities en initiatieven zo snel mogelijk delen met de omgeving. Na de introductie was dan ook het woord aan de gasten. Rond een grote kaart van het Zwitsal-terrein gingen bezoekers in gesprek over onderwerpen als mobiliteit en parkeren, stedenbouw en cultuurhistorie, duurzaamheid, circulariteit en energietransitie en een levendige stadswijk. Uit de reacties bleek vooral dat het behoud groen, het bouwen van betaalbare woningen en het behoud van de unieke uitstraling van Zwitsal voor bezoekers belangrijke factoren zijn. Maar ook: het veiliger maken van de Vlijtseweg en ruimte voor ontspanning, evenementen en het kanaal in te zetten voor zwemmen en varen.

Reacties mee in ontwikkelvisie

De reacties worden nu meegenomen in de verdere ontwikkeling van de  plannen. Daaruit komt aankomend jaar een duidelijke ontwikkelvisie voor het volledige Zwitsal-terrein. Zo geven we samen een toekomstbestendige invulling aan dit gebied, met respect voor de historische waarde en het huidige karakter.

Inwoners bekijken de plannen
Inwoners bekijken de plannen Fotograaf: M. Mulder
Inwoners schrijven input op gekleurde kaartjes
Inwoners schrijven input op gekleurde kaartjes

Kanaalzone in ontwikkeling

Langs het Apeldoorns kanaal ontwikkelt Apeldoorn een aantrekkelijk gebied met een mix aan stedelijke functies en diverse sociale en culturele activiteiten. Met nieuwbouw, hergebruik van bestaande hallen en oude panden en veel groen. Ook het Zwitsal-terrein is onderdeel van deze kanaalzone.

Krachten gebundeld

De gemeente kocht begin 2013 het voormalige Zwitsal-terrein. De locatie van ongeveer 10 hectare langs het Kanaal stond leeg en de gemeente kocht de grond met opstallen om er een woonlocatie van te maken. Ondertussen ontpopte deze locatie zich tot een creatieve broedplaats en werd de visie bijgesteld. Vervolgens zocht de gemeente een partner voor deze jarenlange gebiedsontwikkeling en die werd gevonden in Schipper Bosch.

Grote opkomst bij bekendmaking eerste plannen
Grote opkomst bij bekendmaking eerste plannen Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Uw Reactie
Uw Reactie