Als het geld niet rollen kan…

  • #samenleving

Als het geld niet rollen kan…

In een tijd waarin alles duurder wordt, van boodschappen tot energierekening, moeten velen extra op hun uitgaves letten. “Heb ik dit nu écht nodig?” En een hapje of drankje buiten de deur, verplaatst steeds vaker naar de eigen keukentafel. Maar wat nu als je het vóór de stijgingen ook al krap had? Fotograaf: Maarten Sprangh

Samen055 biedt een helpende hand

“Geld moet rollen”, dat zeggen mensen wel eens. Maar in een tijd waarin alles duurder wordt, zal lang niet iedereen zich daarin kunnen vinden. Het zijn tijden die ervoor zorgen dat voor sommigen zelfs een appel of broccoli een luxe is. Wat als het geld helemaal niet meer kan rollen…? Samen055 biedt een helpende hand.

Groente en fruit als luxeproduct

Of je wil of niet: je kunt niet zonder geld. Niet iedereen heeft evenveel nodig, maar er is een ondergrens. Als die bereikt wordt, dan is het moeilijk om elke dag eten op tafel te zetten. En een cadeautje kopen zit er al helemaal niet in. Dat levert zorgen en stress op. En die stress ervaart een deel van de Apeldoornse inwoners helaas ook. Martha is Wijkconsulent bij Samen055 en spreekt vaak mensen die op zoek zijn naar hulp. “Het zijn soms confronterende gesprekken,” vertelt ze. “Dan hoor ik iemand zeggen dat het niet meer lukt om groenten te kopen, omdat een broccoli inmiddels zo’n 2 euro kost. Groente en fruit zijn dan een luxe."

De druppel die de emmer doet overlopen

Martha merkt dat mensen heel voorzichtig vragen naar de mogelijkheden om hen financieel te helpen: “Je voelt soms echt de schaamte door de telefoon heen. Daarop zeg ik altijd metéén dat ze dat gevoel moeten proberen los te laten." Het is zó goed dat u contact opneemt, u staat er niet alleen voor, zeg ik dan”. Martha hoort vele verhalen en schulden gaan van groot tot klein. Steeds vaker zijn de inflatie en stijgende energieprijzen de druppel die de emmer doet overlopen. En dat brengt grote zorgen met zich mee.

Martha werkt bij Samen055 en helpt inwoners overzicht te krijgen, zoekt uit waar zij recht op hebben en probeert de last van hun schouders te halen.
Martha werkt bij Samen055 en helpt inwoners overzicht te krijgen, zoekt uit waar zij recht op hebben en probeert de last van hun schouders te halen. Fotograaf: Rob Voss

Hulp vragen is een belangrijke stap

Als iemand contact opneemt met Samen055, gaan Martha en haar collega’s aan de slag. Samen met de inwoners gaan ze op zoek naar oplossingen. Martha: “Geldzorgen kunnen zomaar ineens ontstaan en door allerlei verschillende situaties. Door een scheiding, een baan kwijtraken, en nu natuurlijk ook door de verhoogde energiekosten en duurdere boodschappen. Van student tot 80+’er, ik heb ze allemaal wel eens aan tafel gehad. Ik help graag de last van hun schouders te halen!” Het is een grote stap om hulp te vragen, toch is dat volgens Martha heel belangrijk. “Het is vaak spannend voor mensen om hulp te vragen als zij zich zorgen maken over geld. Je moet je eigen trots en schaamte overwinnen om zo’n stap te zetten. Ik vind het superstoer als mensen dat toch doen, want hulp vragen is de eerste stap op weg naar de oplossing.”

Martha, Wijkconsulent bij Samen055
“Ik vind het superstoer als mensen hulp vragen, dat is de eerste stap op weg naar de oplossing.”
Locatie van Samen055 aan de Dokter Rodbardlaan 5
Locatie van Samen055 aan de Dokter Rodbardlaan 5 Fotograaf: Rob Voss

Er is een last van mijn schouders gevallen

Martha en haar collega's hebben op verschillende manieren contact met inwoners. De één heeft voldoende aan een middagje op weg helpen, de ander komt vaker langs voor wat meer intensieve begeleiding. "Als ik tijdens of aan het eind van een traject van iemand hoor 'er is een last van mijn schouders gevallen,' dan maakt me dat gelukkig. Het is fijn om te horen dat het helpt wat we doen, maar vooral gun ik het de mensen om zich weer rustig te voelen. Dus daarom wil ik als nogmaals zeggen: heeft u zorgen? trek aan de bel!" 

Sámen vechten tegen armoede

Ook Martha merkt dat er meer mensen contact opnemen met Samen055. Toch trekt niet iedereen aan de bel. “We denken dat nog lang niet iedereen ons weet te vinden, daarom gaan we regelmatig de straat op om mensen op te zoeken en te spreken." De gesprekken op straat zijn vaak heel open, daar leert iedereen van. Ook wethouder Biharie ging mee op pad:  “We leren van de mensen, hun verhalen en ervaringen. Horen en zien hoe armoede doorwerkt in hun dagelijks leven.” Deze geluiden zijn meegenomen in het armoede aanvalsplan van de gemeente. Zo kunnen we sámen vechten tegen armoede in Apeldoorn.

Medewerkers en wethouder Biharie gaan de wijken in om met inwoners te praten
Medewerkers en wethouder Biharie gaan de wijken in om met inwoners te praten Fotograaf: Maarten Sprangh
Wethouder Sunita Biharie gaat in gesprek met inwoners om te leren van hun verhalen en ervaringen
Wethouder Sunita Biharie gaat in gesprek met inwoners om te leren van hun verhalen en ervaringen Fotograaf: Peter Lous

Maakt u zich zorgen? Zet de stap en vraag hulp!

Draag uw geldzorgen niet alleen. Bij samen055 staan Martha en haar collega’s voor u klaar. Via de mail, telefoon of op een Samen055 locatie in de buurt. Zet de eerste stap op een manier die bij ú past. Dan helpen wij u graag verder. Of uw zorgen nu groot of klein zijn, we denken mee, maken plannen en pluizen alles voor u uit. We halen de last graag van uw schouders.   

Uw Reactie
Uw Reactie