Beestjes tussen blad en berm

Beestjes tussen blad en berm

Een lieveheersbeestje, een glanskevertje of een egeltje: allemaal kleine diertjes die verscholen zitten in het groen. Om zoveel mogelijk natuurlijke schuil- en nestlocaties te behouden maaien we anders, laten we uitgebloeide bermen staan en bladeren liggen.

De natuur een handje helpen

Hoge grassen, uitgebloeide bermen en bladeren rondom de bomen zijn steeds meer te zien in Apeldoorn. Hierdoor lijkt het buiten soms iets minder netjes en opgeruimd dan voorheen. Toch is het heel belangrijk voor de natuur. Zo behouden we namelijk voedsel en schuilplekken voor insecten en kleine dieren én verbeteren we het bodemleven. Dit zorgt straks samen voor een nóg mooiere start van het voorjaar.

Apeldoorn is een groene gemeente. Al vele jaren doen we ons best om de natuur te helpen. We hebben bijvoorbeeld natuurvriendelijke bermen waar wilde bloemen de ruimte krijgen om te groeien. Om de insecten, vogels en zoogdieren nóg beter te kunnen helpen, laten we dit najaar delen uitgebloeide bermen staan. Dat ziet er soms rommeliger uit dan u gewend bent.

Een veld met bladeren
Rommelig of juist gezellig? Het lijkt misschien minder netjes en opgeruimd dan voorheen, toch is het heel belangrijk voor de natuur. Foto: Rob Voss

Dorre planten met een belangrijke functie

De bloei is eruit en de planten ogen dor en geel. Waarom maaien we dan niet alles af? Wim Mulder, regisseur openbare ruimte, gebruikt een mooie vergelijking: “De begroeiing in onze bermen is iets anders dan een bos bloemen op een vaas. Zodra de bloemen in de vaas zijn uitgebloeid dan wordt ze opgeruimd. Maar ná de bloei van wilde bloemen en kruiden in de bermen komt nog een hele belangrijke periode. Ze zorgen dan nog steeds voor voedsel en schuilplaatsen voor veel van dieren.” Erg belangrijk dus om niet alles te maaien, zéker in de vaak moeilijke winterse periode. Hoe meer dieren deze periode door komen, hoe mooier en vollediger de start in het voorjaar zal zijn.

Wim Mulder, regisseur openbare ruimte
“Uitgebloeide bloemen en bermen dienen voor veel dieren als voedsel of schuilplaats.”

Dit jaar laten we meer blad liggen dan u gewend bent

Vooral in perken en groenstroken ziet u straks meer bladeren liggen. Dat doen we zodat insecten en andere kleine dieren plek hebben om te overwinteren. Daarnaast is het blad belangrijk voor een gezonde bodem. Een gezonde bodem kan beter tegen droogte en grote regenbuien.

Het blad dat op wegen en paden ligt, halen we wél weg. Dit krijgt een mooie bestemming. We maken hiervan namelijk Bokashi, een bodemverbeteraar. Bokashi is een soort compost van gefermenteerde bladresten. Het is, net als blad, voeding voor het bodemleven voor bomen, struiken en plantsoenen.

Een veld met stroken gemaaid gras naast ongemaaid gras
Hoog gras naast laag gras. De bermen worden niet volledig gemaaid, waar het kan laten stroken 'hoog' staan. Foto: Rob Voss
Uitgebloeid kruid als silhouet tegen een bewolkte hemel
Uitgebloeide bloemen zijn belangrijk voedsel voor insecten en kleine dieren. Foto: Rob Voss

Veiligheid of ecologie: Een goede balans

Ondanks het grote belang voor de natuur, ziet u gemeentemedewerkers tóch op verschillende plekken bladeren weghalen of bermen maaien. Dat heeft alles te maken met veiligheid. Natte bladeren kunnen de weg glibberig maken en valpartijen veroorzaken. Dat willen we niet. Daarom halen we het blad op wegen en stoepen weg. Ook de bermen maaien we op plekken waar de planten het zicht belemmeren. Zo houden we de balans tussen veiligheid en ecologie. Vanaf 14 november gaan we aan de slag met bladblazen, bekijk de planning.

Zelf een gezonde, natuurvriendelijke tuin

Dit kunt u al heel makkelijk doen door het blad bij de planten in uw tuin te laten liggen. Het blad vormt een extra laag, waar egels en nuttige insecten tijdens de koude dagen kunnen schuilen en overleven. Ook planten vinden deze laag van bladeren fijn: voor de bodem is het namelijk een belangrijke voedingsstof. Hierdoor is ook minder bemesting nodig.

Uw Reactie
Uw Reactie