Zero-emissiezone vanaf 2025

Gemeente Apeldoorn is van plan om vanaf 2025 in fases te starten met de invoering van een zero-emissiezone. Een zero-emissiezone is een gebied waar ondernemers alleen nog maar met bestelbussen en vrachtwagens zonder uitstoot rijden. De zero-emissiezone geldt niet voor personenauto’s.

Binnenstad wordt zero-emissiezone voor bestelauto’s en vrachtwagens

Gemeente Apeldoorn is van plan om vanaf 2025 in fases te starten met de invoering van een zero-emissiezone. Een zero-emissiezone is een gebied waar ondernemers alleen nog maar met bestelbussen en vrachtwagens zonder uitstoot rijden. De zero-emissiezone geldt niet voor personenauto’s.

Verplaatsen invoerings- datum

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn stelt de gemeenteraad voor om de zero-emissiezone voor stadslogistiek (ZE-zone) per 1 januari 2030 in te laten gaan. Door dit voorstel komen de startdatum per 1 januari 2025 en de overgangsfase te vervallen. De gemeenteraad beslist of het voorstel van het college definitief wordt.

Lees het nieuwsbericht
De zero-emissiezone in de binnenstad
De zero-emissiezone in de binnenstad. Illustrator: Doehetzero.nl

Waarom gaan we dit doen?

De invoering van de zero-emissiezone komt voort uit het landelijk Klimaatakkoord. In dit akkoord is afgesproken dat de veertig grootste gemeenten van Nederland een zero-emissiezone invoeren. Daarom heeft ook de gemeenteraad van Apeldoorn besloten om een zero-emissiezone in te voeren. Het doel van deze zone is de uitstoot van CO2 te verlagen door schoner en minder verkeer in de zone te laten. Zo draagt de zero-emissiezone bij aan een schonere en aantrekkelijkere binnenstad.

Komt u wel eens buiten gemeente Apeldoorn met uw bestel- of vrachtauto? Kijk dan op de website Doe het zero voor een overzicht van alle gemeenten met een zero-emissiezone.

Wanneer gaat er iets veranderen?

Voor sommige voertuigen geldt een overgangsfase: bestelbussen en vrachtauto’s op diesel en benzine mogen dan langer de zone in. Deze fases zijn uiterlijk tot 2030. Uiteindelijk rijden er in 2030 alleen nog uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s de zone in. In de afbeelding hieronder wordt de toegang tot de zero-emissiezone uitgelegd.

  • Euro 5 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2026 toegang
  • Euro 6 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2027 toegang
  • Bestaande Euro 6 bakwagens, die op 01-01-2025 maximaal 5 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang
  • Bestaande Euro 6 trekkers, die op 01-01-2025 maximaal 8 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang
Overgangsregeling van de zero-emissiezone
Overgangsregeling van de zero-emissiezone. Illustrator: Opwegnaarzes.nl

Vrijstellingen en ontheffingen

Naast de overgangsfases zullen er ook vrijstellingen en ontheffingen worden gegund. Fossiele brandstof bestelbussen of vrachtauto’s met een ontheffing mogen dan toch de zone in. Het ontheffingenbeleid is landelijk bepaald, waardoor de ontheffingen gelden voor alle zero-emissiezones in Nederland.

Bekijk alle vrijstellingen en ontheffingen.

Wat kunnen ondernemers nu al doen?

Op doehetzero.nl zijn de subsidies en fiscale mogelijkheden te vinden en kunt u een kentekencheck doen om te controleren of uw voertuig in 2025 nog wel de zero-emissiezone in mag. Ook kan u een gratis adviesgesprek aanvragen met zero-emissieadviseur Tako de Jong. Zie het volgende kopje voor meer informatie.

Opladen van een elektrisch voertuig
Fotograaf: Peter Lous
Bezorgder laadt pakketten in een elektrische bus
Fotograaf: Peter Lous

Gratis adviesgesprek

Bent u ondernemer en wilt u advies over hoe u het beste kunt voorbereiden op de zero-emissiezone? Neem dan contact op met zero-emissieadviseur Tako de Jong. Hij is het eerste aanspreekpunt en adviseert over de mogelijkheden om over te stappen op uitstootvrij vervoer. Maar ook over laadpalen, subsidies, elektrische bakfietsen of het bundelen van bestellingen. Naast het beantwoorden van uw vragen kan hij ook verschillende checks bij u uitvoeren om te controleren of elektrische voertuigen voor u een oplossing zijn.

Wilt u een gratis adviesgesprek inplannen met Tako? Stuur dan een mail naar doehetzero@apeldoorn.nl.

Meest gestelde vragen

Alle meest gestelde vragen over de zero-emissiezone in Apeldoorn hebben we gebundeld en uitgewerkt in een FAQ.

Bekijk de meest gestelde vragen

De landelijke meest gestelde vragen over de zones, elektrische bestelbussen, laden, stadshubs, subsidies en fiscale voordelen vindt u op doehetzero.nl.  

Uw Reactie
Uw Reactie