Aftellen

Weer zo’n jaar dat bijna voorbij is. Hoe was uw jaar? Voor ons jaarlijkse kerstfilmpje stelde ik deze vraag aan een aantal voorbijgangers. En ook wat ze wensten voor het komende jaar.

Er kwam een dwarsdoorsnede van de gebeurtenissen van afgelopen jaar voorbij. Een nog jonge vrouw die nog steeds kampte met de gevolgen van long covid. Een mevrouw die last had van de hoge energiekosten. Iemand die vijf jaar geleden het eigen land ontvlucht was. Een dame die haar tweede achterkleinkind hoopte te krijgen.

De wens die me het meest is bijgebleven is deze: dat alle mensen elkaar het komende jaar wat meer in hun waarde laten. De inwoonster die dat zei, vond dat het daar wel wat aan geschort had, het afgelopen jaar. En ik snap wat ze bedoelt. In het publieke debat ging het er geregeld hard aan toe.

Eén van die onderwerpen die tot felle meningsverschillen heeft geleid, is vuurwerk. Zoals u wellicht weet, is Apeldoorn één van de 12 Nederlandse gemeenten waar alleen nog vuurwerkbedrijven (met vergunning) vuurwerk mogen afsteken. De 39 Apeldoornse burgers die samen de gekozen gemeenteraad vormen, hebben daar de afgelopen jaren geregeld met elkaar over gesproken. En uiteindelijk heeft de meerderheid dit besluit genomen. Niet over één nacht ijs, dus.

Ik weet dat sommige mensen knap chagrijnig zijn over dat besluit. De reacties op sociale media laten geen ruimte voor twijfel daarover. Maar er zijn ook veel mensen blij en opgelucht. Omdat oudjaar soms helemaal niet meer leek op een feest, maar op een crisis. Met doden, gewonden en heel veel schade. En dat is niet feestelijk meer.

In Apeldoorn gaan we er weer een super gezellig feest voor iedereen van maken. Met siervuurwerk voor de liefhebbers: er zijn maar liefst drie grote vuurwerkshows (twee op de Zwitsal en een in Uddel). Met een prachtige drone-lichtshow voor met name gezinnen met jonge kinderen (in het Zuiderpark). En met tientallen nieuwe, kleine en grote vuurwerkvrije feesten en activiteiten in wijken en buurten in de hele gemeente.

Ik snap dat het even wennen is, een jaarwisseling zonder zelf vuurwerk af te steken. Maar ik hoop dat we er over een aantal jaren met ons allen vooral blij om zijn.

Ik wens u alvast een feestelijke en bere-gezellige jaarwisseling!

Ton Heerts
Burgemeester van Apeldoorn

Ton Heerts
Ton Heerts Foto: Dimmen van Otterloo

Contact

Burgemeester Ton Heerts heeft geen vast spreekuur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met zijn secretaresse via het telefoonnummer 14 055. Gesprekken met de burgemeester vinden in principe plaats in het stadhuis.

Bel: 14 055 of vul het Contactformulier in

Uw Reactie
Uw Reactie