Burgervader

Het allerleukste van burgemeester zijn, is dat ik veel verschillende mensen zie en spreek. De omstandigheden waaronder ik mensen ontmoet, zijn heel verschillend. Op straat, op werkbezoeken, op bijeenkomsten, bij huldigingen, onderscheidingen, vergaderingen, verrassingsbezoeken, slecht-nieuwsgesprekken, laatste-kans-gesprekken en ga zo maar door.

Soms heel feestelijk, soms ronduit naar of verdrietig. Dat hangt ook samen met de verschillende kanten die het burgemeesterschap in Nederland heeft. Een burgemeester is handhaver én burgervader.

Soms ligt dat in elkaars verlengde. Als jongeren in het criminele circuit terecht dreigen te komen, voer ik wel eens gesprekken met ze. Op zo’n moment ben ik handhaver én burgervader. Ik geef de jongeren een waarschuwing, maar ik vraag ook wat ze nodig hebben om op het rechte pad te blijven.

Maar soms is het moeilijker met elkaar te rijmen. Soms moet ik als handhaver optreden in het kader van bijvoorbeeld de Alcoholwet. Dat kan gebeuren als een organisatie zonder vergunning alcohol schenkt en er overlast ontstaat. En soms word ik als burgervader uitgenodigd een bierfust aan te slaan op een openbaar feest. Die combinatie leidt wel eens tot verontwaardigde reacties. Terwijl het er eigenlijk om gaat of iemand zich aan de wet houdt of niet.

Nog een voorbeeld van een situatie die kan schuren. De burgemeester sluit panden waar in drugs gehandeld wordt. Soms ook als daar een gezin woont. Maar soms komt de burgemeester ook op bezoek als een gezin iets heel ergs heeft meegemaakt, zoals een brand of beroving. Ook dat lijkt tegenstrijdig. Maar het hoort er allebei bij.

De leuke of ceremoniële kanten van de burgemeester als burgervader deel ik geregeld op Instagram: @burgemeesterapeldoorn. Dat doe ik omdat ik u graag wil laten zien wat voor leuke, inspirerende mensen  in de gemeente Apeldoorn wonen. Welke mooi dingen er georganiseerd worden. En hoe belangrijk het is om gebeurtenissen te herdenken of te vieren.

Berichten van de burgemeester als handhaver zult u daar niet zo snel tegenkomen. Dat zijn doorgaans geen berichten waar een mens vrolijk van wordt. Ik kom u graag een keer tegen op @burgemeesterapeldoorn. Maar liever nog in het echt, en dan bij voorkeur als burgervader.

Ton Heerts

Ton Heerts
Ton Heerts Foto: Dimmen van Otterloo

Contact

Burgemeester Ton Heerts heeft geen vast spreekuur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met zijn secretaresse via het telefoonnummer 14 055. Gesprekken met de burgemeester vinden in principe plaats in het stadhuis.

Bel: 14 055 of vul het Contactformulier in

Uw Reactie
Uw Reactie