Even op het wereldtoneel

Wij Apeldoorners zijn doorgaans niet zo van het uitbundige. Beetje zuunig, beetje bescheiden, meer van het doe-maar-gewoon-doe-je-al-gek-genoeg type. Maar soms ... als je gaststad bent van de finale rondes van het WK Volleybal kan dat natuurlijk niet.

Dan moet je groots uitpakken. En al die topsporters uit 24 landen een daverend welkom bereiden. Dat is dus precies wat we gaan doen. Volgende week, op 22 september. En u kunt er bij zijn, gewoon, op het Marktplein, van 18.30 tot 22.00 uur.

Spektakel

Ik zou zeggen: vooral doen! Want het wordt een waar spektakel. Met natuurlijk op de eerste plaats de presentatie van de 24 landenteams, waaronder Oranje. Dat alleen al wordt een mega-happening. Maar daarnaast is het de hele avond feest met optredens van allerlei bands en DJ’s. En ook tijdens de rest van het toernooi is er van alles te doen in de stad, de zogenoemde side-events, met ook aandacht voor bewegen en gezonde voeding. Tot en met de finale in Omnisport, op 15 oktober. En we zijn natuurlijk de stad waar TeamNL tijdens het WK verblijft. (De andere teams verblijven in andere Gelderse gemeenten).

 En het mooie is: de hele wereld kijkt mee. Want het WK Volleybal voor vrouwen is een van de allergrootste sportevenementen ter wereld, met een bereik van honderden miljoenen tot wel een miljard kijkers. Dat zijn er zoveel, dat ik het nauwelijks kan bevatten. En daarmee staat Apeldoorn de komende weken dus echt even volop op het wereld-sport-toneel.

Economische en maatschappelijke effecten

Natuurlijk willen we ook graag weten wat dat betekent voor onze stad en regio, behalve drie weken topsport, reuring en feest. De komst en het verblijf van al die sporters en hun teams, fans, journalisten, organisatoren, leveranciers. En natuurlijk alle side-events. Levert het onze inwoners een positieve ervaring op? Gaan meer mensen sporten? Wij vermoeden van wel, maar weten is beter dan vermoeden. De Hogeschool Arnhem Nijmegen gaat daarom meten wat in Gelderland de economische en maatschappelijke effecten zijn van dit superevenement.

Hoe dan ook, feest wordt het. Groots en meeslepend. En ik nodig u van harte uit om het mee te maken. 

Ton Heerts
12 september 2022

Ton Heerts
Ton Heerts Foto: Dimmen van Otterloo

Contact

Burgemeester Ton Heerts heeft geen vast spreekuur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met zijn secretaresse via het telefoonnummer 14 055. Gesprekken met de burgemeester vinden in principe plaats in het stadhuis.

Bel: 14 055 of vul het Contactformulier in

Uw Reactie
Uw Reactie