Grenzeloos

Op 4 en 5 mei stonden we stil bij de oorlog en vierden we de vrijheid. Op 12 en 13 mei ontvingen we in Apeldoorn 200 Nederlandse en Duitse gasten op een conferentie over samenwerking op het gebied van veiligheid.

Hoe je het ook wendt of keert, veiligheid is uiteindelijk een kwestie van vertrouwen. De conferentie over veiligheid was voor mij dan ook een symbool van het vertrouwen tussen Nederland en Duitsland. Dat hadden we 77 jaar geleden – een mensenleven geleden - niet kunnen bedenken. En we kunnen alleen maar hopen dat het over 77 jaar tussen Rusland en Oekraïne ook zo is. En liefst nog veel eerder.

Maar nog even over die conferentie, als ik mag. Natuurlijk hadden we al veel langer goede relaties met onze buren aan de andere kant van de grens. Maar zeker door de coronacrisis hebben we gemerkt dat samenwerking geen keuze meer is. Het is gewoon heel erg nodig.

Want er zijn nog grenzen tussen landen, maar die worden steeds onbelangrijker. Pandemieën, natuurrampen en criminelen trekken zich in ieder geval niets van grenzen aan. En dan kunnen we wel ieder voor onszelf bezig blijven. Maar dan staan we al bij voorbaat met 10-0 achter.

Natuurlijk zijn er bij internationale samenwerking praktische moeilijkheden en culturele verschillen. Maar waar een wil is, is een weg.

Tekstblok

Ton Heerts

18 mei 2022

Ton Heerts
Ton Heerts Foto: Dimmen van Otterloo

Contact

Burgemeester Ton Heerts heeft geen vast spreekuur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met zijn secretaresse via het telefoonnummer 14 055. Gesprekken met de burgemeester vinden in principe plaats in het stadhuis.

Bel: 14 055 of vul het Contactformulier in

Uw Reactie
Uw Reactie