Helaas geen mythe

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch gaat uitbreiden. Het kleine herinneringscentrum op het terrein van de voormalige joodse psychiatrische instelling wordt een volwaardig educatief centrum over de jodenvervolging. Vorige week herdachten we dat 80 jaar geleden ongeveer 1400 personeelsleden en patiënten van het Apeldoornsche Bosch naar Auschwitz werden afgevoerd. Geen van hen kwam levend terug. Tijdens die herdenking konden we melden dat het benodigde bedrag voor het educatief centrum in zicht is. De plannen kunnen doorgaan.

En dat is belangrijk. Het blijft nodig het verhaal over de Holocaust te vertellen. Want er zijn nog steeds mensen die niet weten dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog 6 miljoen joden om het leven kwamen. Mensen die niet weten dat er ook 101.800 Nederlandse joden zijn vervolgd , opgepakt en vermoord. Nog erger: er zijn mensen die niet geloven dat dat zo is. Mensen die de Holocaust een mythe noemen. Dat is gelukkig geen heel grote groep, maar het is wel verontrustend.

Bij de rest is het vast geen onwil of domheid. Maar via onbetrouwbare digitale media is desinformatie snel verspreid. En daar moeten we ons tegen weren.

En dus gaan we in Apeldoorn ons verhaal over de jodenvervolging vaker en beter vertellen. En meer op jongeren toespitsen, op de volgende generatie. Hopelijk is de nieuwbouw op het Apeldoornsche Bosch eind volgend jaar al klaar. Dan kunnen er snel meer mensen terecht. Want helaas is de jodenvervolging geen mythe. Ze heeft zich onder onze neus afgespeeld. Gewoon hier, in Apeldoorn. Echt waar. En dus blijven we dat verhaal vertellen. Totdat iedereen het snapt.

Ton Heerts

Ton Heerts
Ton Heerts Foto: Dimmen van Otterloo

Contact

Burgemeester Ton Heerts heeft geen vast spreekuur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met zijn secretaresse via het telefoonnummer 14 055. Gesprekken met de burgemeester vinden in principe plaats in het stadhuis.

Bel: 14 055 of vul het Contactformulier in

Uw Reactie
Uw Reactie