Kampioen

De afgelopen weken was het weer raak: door de hele gemeente heen werden teams van sportverenigingen kampioen. De vlag ging in ieder geval uit bij Dynamo, WSV, CSV en Groen Wit 62. Maar er zijn ongetwijfeld ook nog andere Apeldoornse clubs, in allerlei takken van sport, waarvan het kampioenschap niet of minder in het nieuws is gekomen. Van harte gefeliciteerd, allemaal!

Naast al die blijdschap en promoties, zullen er ongetwijfeld ook teleurstellingen en degradaties zijn. Ook dat hoort erbij. Goed omgaan met verlies is een kunst op zich. En niet eens zo gemakkelijk. Veel mensen worden er toch boos of op zijn minst chagrijnig van. Of geven de schuld aan een ander, aan het weer, aan de scheidsrechter. Als mijn favoriete voetbalclub verliest, ben ik ook even uit mijn hum. Maar des te blijer als ze de volgende keer weer winnen.

Het klinkt wat gek, maar winst smaakt eigenlijk beter als er ook verlies aan vooraf is gegaan. Als je er voor hebt moeten knokken, samen, als team. Dat moet je leren, dat gaat niet vanzelf. En dat leer je door te verliezen. Met hopelijk soms winst als beloning.

Maar niet altijd. Niet iedereen wordt kampioen. Sommige teams verliezen vooral. Dat wil zeggen: in punten uitgedrukt. Want deze teams leren waarschijnlijk iets wat de winnaars wellicht moeilijk blijven vinden: verlies incasseren. Vallen en weer opstaan. Doorgaan, ook zonder beloning aan het eind. En accepteren dat niet alles lukt wat je wil.

Misschien niet zo leuk. Maar op deze manier word je wel kampioen in incasseren. Als dat goed begeleid wordt, is dat enorm waardevol. Voor de rest van je leven. Ook dat is sport op zijn best.

Ik wens alle kampioenen – de winnaars én de incasseerders - veel succes en veel plezier in het volgende seizoen!

Ton Heerts

15 juni 2022

Ton Heerts
Ton Heerts Fotograaf: Rob Voss

Contact

Burgemeester Ton Heerts heeft geen vast spreekuur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met zijn secretaresse via het telefoonnummer 14 055. Gesprekken met de burgemeester vinden in principe plaats in het stadhuis.

Bel: 14 055 of vul het Contactformulier in

Uw Reactie
Uw Reactie