Koninklijk

Deze maand zijn er weer veel gebeurtenissen met een koninklijk tintje. De opening van het compleet vernieuwde en uitgebreide Paleis het Loo. De lintjesregen. Koningsdag. En 10 jaar koningschap van Koning Willem-Alexander. De vlaggen wapperden weer volop.

De laatste tijd was er in het nieuws dat er minder steun is voor de monarchie. Vooral name de koning is minder populair geworden. Het is niet de eerste keer dat er kritiek klinkt. Er is sinds het ontstaan van de monarchie altijd al een verband geweest tussen hoe de maatschappelijke vlag erbij hing en hoe er naar het koningshuis werd gekeken.

En toen de Oranjes nog geen koningen maar stadhouders leverden, was het al niet anders. Er zijn altijd periodes geweest waarin het volk genoeg had van ‘de regenten’. En vaak was dat omdat ze te ver af zouden staan van de gewone mensen.

De andere kant van de medaille is dat veel fans van de monarchie juist houden van de pracht en praal, de tradities, de protocollen, de allure. Omdat dat allemaal tot de verbeelding spreekt en iets tijdloos heeft. Een soort rustpunt in de hectische samenleving, iets wat gewoon blijft zoals het altijd is geweest. Maar dat laatste is natuurlijk niet zo: ook het koninklijk huis verandert met de tijd mee. En dat vinden verstokte royalisten dan weer spijtig.

Het is niet goed of het deugt niet. Zo zou je de positie van de monarchie ook kunnen samenvatten. Te ver van het volk af is niet goed. Maar te gewoon is ook weer niet de bedoeling. En dus kondigen zelfbenoemde profeten opnieuw het einde van Nederland als monarchie aan.

Dat doet volgens mij geen recht aan de rol die een staatshoofd vooral te vervullen heeft: symbool zijn voor wat Nederland is, in goede en in slechte tijden. En zo divers als Nederland is, zo is ook die rol. Soms verbinder, dan weer kop-van-jut,  burgervader of moralist. Dat is geen gemakkelijke rol. Zeker in een land dat niet alleen 17 miljoen bondscoaches van het nationaal elftal heeft, maar ook 17 miljoen koningen.

Ik feliciteer onze enige echte koning van harte met de tiende verjaardag van zijn koningschap. Ik wens hem veel succes, wijsheid en geduld toe. En u allen wens ik nog vele mooie Koningsdagen!

Ton Heerts

Ton Heerts
Ton Heerts Foto: Dimmen van Otterloo

Contact

Burgemeester Ton Heerts heeft geen vast spreekuur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met zijn secretaresse via het telefoonnummer 14 055. Gesprekken met de burgemeester vinden in principe plaats in het stadhuis.

Bel: 14 055 of vul het Contactformulier in

Uw Reactie
Uw Reactie