Monument

Wat veel bezoekers of nieuwe inwoners opvalt als ze in Apeldoorn komen: er is heel veel kunst in de openbare ruimte. En dan heb ik het niet over de bustes van bekende personen en zo. Nee, als je door Apeldoorn loopt, fietst of rijdt zie je een breed palet aan kunstwerken in alle soorten, maten, leeftijden en stijlen. Van eenvoudig tot uitbundig, van klassiek tot hypermodern, van abstract tot figuratief. Daarnaast zijn er ook nog een heel aantal monumenten en gedenktekens, verspreid over de hele gemeente.

Een behoorlijk aantal van die kunstwerken en monumenten zijn van de hand van kunstenaar Tirza Verrips. Vorige week overleed hij, op 77-jarige leeftijd.

Dat is een verlies voor Apeldoorn. Want Tirza Verrips drukte met zijn kunstwerken een duidelijk stempel op het aanzicht van onze stad. Neem de Freulebrug, waarschijnlijk een van zijn meest zichtbare en opvallende werken. Sierlijk en functioneel tegelijkertijd. Die combinatie tekende hem. Want, zo zei hijzelf. “Ik vind het plezierig gezamenlijk iets waardevols tot stand te brengen.” Daarom werkte hij ook graag in opdracht.

Ook het Holocaustmonument aan de Paslaan, het monument van de Dwangarbeiders op het Marktplein en het monument op de Woeste Hoeve waren van hem. En daar bleef het niet bij: hij was ook nauw betrokken bij de herdenkingen, met name bij het Holocaustmonument aan de Paslaan. Hij hechtte veel waarde aan het doorvertellen van belangrijke verhalen. En dat deed hij volop. Als kunstenaar, als schrijver en als mens.

We moeten afscheid nemen van Tirza Verrips. Maar zijn nalatenschap zal velen van ons overleven.

Ton Heerts

Ton Heerts
Ton Heerts Foto: Dimmen van Otterloo

Contact

Burgemeester Ton Heerts heeft geen vast spreekuur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met zijn secretaresse via het telefoonnummer 14 055. Gesprekken met de burgemeester vinden in principe plaats in het stadhuis.

Bel: 14 055 of vul het Contactformulier in

Uw Reactie
Uw Reactie