Rondje grondwet

Het woord zegt het al: de grondwet is de bodem, het fundament waar al het andere op rust. De grondwet vertelt hoe wij in dit land met elkaar omgaan. Welke rechten iedereen heeft. En dat zijn er gelukkig heel veel.

Sinds kort is de grondwet te lezen op het glas van de gevel van het Oude Raadhuis. Niet de hele grondwet, want dat paste niet. We maakten een selectie. Met Artikel 1 op een prominente plek. Want dat is wel de topper, als u het mij vraagt.

Discriminatie mag niet

Artikel 1 luidt: In Nederland behandelen we iedereen op dezelfde manier. Natuurlijk alleen als de situaties hetzelfde zijn of heel veel op elkaar lijken. Discriminatie mag niet.

Overigens staat het in de officiële tekst anders. Wij hebben voor onze tekst gekozen voor de versie van de grondwet in eenvoudig Nederlands, van Bureau Taal. Met als gedachte dat zeker de Grondwet begrijpelijk moet zijn voor iedereen. (Er is ook een app van, zeker downloaden!)

Ken uw rechten

Iedere keer als u in de stad bent, kunt u even een rondje maken langs de grondwet, daar op het glas bij ons historische bestuurscentrum, hartje stad. Door die daar te tonen, zeggen we: ken uw rechten!

Waarom Artikel 1 voor mij de topper is: het betekent niet alleen dat ik niet ongelijk behandeld mag worden. Het betekent ook dat ik, als inwoner van Nederland, al mijn medeburgers als gelijke moet behandelen. Dat ik anderen behandel, zoals ik zelf ook behandeld wil worden. En het is niet verkeerd om daar af en toe aan herinnerd te worden, toch? We blijven mensen….

Daarom: onze grondwet, hier, in het kloppend hart van Apeldoorn! Zegt het voort!

Ton Heerts
Burgemeester van Apeldoorn

Ton Heerts
Ton Heerts Foto: Dimmen van Otterloo

Contact

Burgemeester Ton Heerts heeft geen vast spreekuur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met zijn secretaresse via het telefoonnummer 14 055. Gesprekken met de burgemeester vinden in principe plaats in het stadhuis.

Bel: 14 055 of vul het Contactformulier in

Uw Reactie
Uw Reactie