Vriendschap

Sinds 18 jaar heeft Apeldoorn een stedenband met het Canadese Burlington. En net zoals andere vriendschappen moet je ook een stedenband goed onderhouden. Daarom bezoeken we elkaar af en toe. Door corona was dat alweer een heel aantal jaren geleden, maar van 12 tot 17 mei was ik de gast van de burgemeester van Burlington, Marianne Meed Ward. En dat was een hartverwarmende ontvangst, ik kan niet anders zeggen. Burlington telt veel mensen met Nederlandse roots, met name veel ondernemers. Gigantische bloemenbedrijven zijn daar, met nauwe banden met Nederland.

Sinds de bevrijding heeft Nederland een speciale band met Canada. Dat geldt zeker voor Apeldoorn. Het waren Canadezen die Apeldoorn bevrijdden op 17 april 1945. En na de oorlog wachtten veel Canadese militairen hun repatriëring in Apeldoorn af. Op een aantal plekken in de stad zijn er monumenten die hieraan herinneren. Het bekendste is natuurlijk De man met twee hoeden, op 2 mei 2000 onthuld door de in Ottawa geboren prinses Margriet. In haar geboorteplaats staat een tweede exemplaar. De twee beelden vormen als het ware één monument dat de verbondenheid van de twee landen uitdrukt.

Met dit bezoek zijn de banden weer aangehaald. Voor 2025, het jaar waarin we 20 jaar met Burlington zijn ‘getrouwd’ staat een tegenbezoek gepland, hier in Apeldoorn. Wellicht ook een goed moment voor hernieuwde uitwisseling tussen groepen inwoners en ondernemers van beide steden. Lijkt me met name super als er ook weer uitwisselingen komen tussen Burlingtonse en Apeldoornse leerlingen/studenten.

Voelt u er wel wat voor om u actief in te zetten voor deze stedenband? Meldt u zich dan vooral bij het Apeldoorn-Burlington comité: info@apeldoornburlington.nl

Ton Heerts 

Ton Heerts
Ton Heerts Foto: Dimmen van Otterloo

Contact

Burgemeester Ton Heerts heeft geen vast spreekuur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met zijn secretaresse via het telefoonnummer 14 055. Gesprekken met de burgemeester vinden in principe plaats in het stadhuis.

Bel: 14 055 of vul het Contactformulier in

Uw Reactie
Uw Reactie