De cirkel is rond

  • #duurzaam

De cirkel is rond

Wist u dat er in Apeldoorn een uitkijktoren staat, gemaakt van het hout van omgevallen bomen? Het is één van de voorbeelden van materiaal dat we nog een keertje gebruiken. Soms duidelijk zichtbaar en soms ook heel goed verborgen.

Apeldoorn werkt aan een wereld zonder afval

De wereld een mooiere plek maken, klinkt als een groot en abstract doel. Toch doen we in Apeldoorn ons best om hier een steentje aan bij te dragen. Een belangrijke stap richting een duurzame toekomst is het hergebruiken van materialen. Dat betekent soms met een andere bril naar ons materiaal kijken. Iets wat afgeschreven lijkt, kan op een andere plek van waarde zijn.

Voor het onderhoud van de openbare ruimte gebruiken we veel verschillende materialen. Denk aan hout, zand, stenen en groen. Soms is het materiaal aan het einde van de levensduur. Maar dat betekent niet dat het afgeschreven is. Steeds vaker proberen we het materiaal op een andere manier te gebruiken.

Een nieuwe bestemming

Als het stormt, waaien er soms bomen om. In Berg en Bos zijn van omgevallen bomen een mooie nieuwe uitkijktoren en wildobservatiepunt gemaakt. De stammen van de bomen zijn ter plekke verzaagd tot balken en planken en vakkundig in elkaar getimmerd. Hierdoor was er nauwelijks transport nodig, wat ook beter is voor het milieu. Andere mooie voorbeelden zijn hergebruikt beton bij een fietspad aan de Krimweg en het oude bushokje dat nu dienst doet als dug-out bij een tennisbaan. Van groot naar klein: de openbare ruimte biedt volop ruimte voor hergebruik.

Circu … wat?!

Circulariteit. Een moeilijk woord voor hergebruiken. Circulariteit betekent producten na gebruik inzetten als grondstof voor iets anders. Een circulaire economie is een wereld zonder afval. Dit betekent dat je een product aan het einde van de levensduur niet weggooit, maar zo lang mogelijk repareert, hergebruikt, deelt, huurt en uiteindelijk recyclet.

Bushokje naast de tennisbaan
Een verrassend voorbeeld van slim hergebruik bij tennisvereniging De Maten. Hier doen oude bushokjes nu dienst als dug-out op de tennisbaan. Leuk, handig en natuurlijk heel circulair.
Stapel met uit een boom gezaangde planken in Berg en Bos
Berg en Bos heeft uitkijktoren en wildobservatiepunt van omgevallen bomen. De stammen van de bomen zijn ter plekke verzaagd en in elkaar getimmerd.

Van bladafval tot bodemverbeteraar

In de herfst valt het blad van de bomen en halen we dit weg om valpartijen te voorkomen. Het blad afvoeren is zonde. Want voor de bodem en het groen zitten er nog veel belangrijke voedingsstoffen in. Daarom maken we dit blad nóg iets rijker door er vitamines en mineralen aan toe te voegen. Dan komt het blad weer terug in de wijk als Bokashi om de bodem te verbeteren.

Waarom is hergebruik zo belangrijk? “Het vraagt om een andere manier van denken, maar dan blijken er ontzettend veel mogelijkheden te zijn om materialen opnieuw te gebruiken. En we weten dat het nodig is, want we gebruiken nu ruim drie keer zoveel grondstoffen dan de aarde aankan. Die uitputting moet stoppen”, vertelt Michiel Bruins, afdelingshoofd Beheer en Onderhoud. 

Opslagterrein met materialen in stapels gesorteerd
Overgebleven materialen die bruikbaar zijn worden opgeslagen in twee materialendepots. Hier staan de spullen te wachten tot ze gebruikt worden in een ander project.
Mannen van het groenbedrijf strooien bokashi
Sinds een paar jaar verspreiden we elk najaar Bokashi, een bodemverbeteraar gemaakt van bladeren uit onze gemeente. Door blad uit eigen wijken te gebruiken, houden we de kringloop zo klein mogelijk.

Van straatsteen tot fundering

Ook bij bouw of infra-projecten blijven er veel spullen over. Grond die is afgegraven, bakstenen, dakpannen en hekken. Noem maar op. Allemaal spullen die we op een andere plek nog goed kunnen gebruiken. Bij het renoveren van de straat Griffiersveld in De Maten komen bijvoorbeeld oude straatstenen terug in parkeervakken en als fundering onder de nieuwe stenen. Stenen die niet meer in de straat gebruikt konden worden, hebben nu een nieuwe bestemming op het erf van een boerderij. Door al het materiaal zo lokaal mogelijk opnieuw te gebruiken, is hier veel transport en daardoor CO2 uitstoot bespaard.

Marktplaats voor materialen

Om overgebleven materiaal op te slaan, hebben we twee materialendepots. Daar slaan we spullen op die bruikbaar zijn voor een ander project. Via een soort marktplaats maken we inzichtelijk wat er ‘over’ is. Via dit platform bieden gemeentes spullen aan voor hergebruik. Projectontwikkelaars kunnen zo makkelijk zien wat er nog opnieuw te gebruiken is.

Michiel Bruins
“Het vraagt om een andere manier van denken. Dan zijn er ontzettend veel mogelijkheden.”

Geïnspireerd geraakt? Dit kunt u zelf doen

Waarschijnlijk heeft u zelf ook spullen liggen die u niet meer nodig heeft of kapot zijn. Gooi dit niet meteen weg, maar denk eens aan weggeven of repareren! Dat is goed voor het milieu én uw portemonnee. Op heelapeldoornrepareert.nl vindt u handige tips om zelf te repareren, ook staan er adressen van repair cafés en professionals die u kunnen helpen.

Uw Reactie
Uw Reactie