Het duurzame hart van… Bearene Laferte

Ook de gemeente Apeldoorn vindt duurzaamheid belangrijk. Daarom maken we vaart met besparing en opwek van duurzame energie. Er zijn óók veel inwoners die zich inzetten voor een duurzame toekomst. In deze rubriek vertellen mensen die hier op hun eigen manier mee bezig zijn. Dit keer is dat Bearene Laferte uit Apeldoorn.

Wie bent u en wat doet u?

Ik ben Bearene en ik ben moeder van twee zoons. Ik werk als activiteitenbegeleidster voor mensen met een uitdaging. 

Bearene Laferte
Bearene Laferte. Fotograaf: Rob Voss

Hoe heeft u uw appartement uit 1955 verduurzaamd?

Sinds een paar jaar woon ik in een appartement uit 1955. Toen ik het kocht, zat er oude bedrading in. Dat heb ik vervangen door nieuwe bedrading. Alles in huis werkt nu op elektriciteit. De gasaansluiting is er ook uit. Ik heb nu een energiezuinige boiler, ik kook op inductie en ik verwarm het hele huis met infraroodpanelen.

Hoe werken de infraroodpanelen?

Infraroodpanelen zijn panelen die op één plek verwarmen. Die plaats je waar je veel zit, waar je de warmte nodig hebt. Ze verwarmen dus niet de hele kamer zoals een verwarming doet.

De panelen hangen bij mij in de woonkamer en in de keuken. Ik gebruik de panelen als hoofdverwarming en ze gebruiken 950 Watt. Mijn appartement is 57m2 en de panelen geven voldoende warmte. Wat ik fijn vind, is dat ze na een paar seconden een heerlijke warmte afgeven.

Bij het Energiepunt aan de Paslaan 1 in Apeldoorn heb ik kunnen voelen hoeveel warmte de infraroodpanelen geven. Dat heeft geholpen in het maken van mijn keuze.

Waarmee heeft het Energiepunt u geholpen?

Met van alles. En je wordt ook heel prettig geholpen! Bij het Energiepunt heb ik een warmtecamera geleend. Met deze camera kon ik zien waar mijn huis warmte verliest en hoeveel warmte er verloren gaat. Nu weet ik dat de muren nog beter geïsoleerd kunnen worden. Dat wordt het volgende project!

Ik heb al tochtstrips rond de deuren. Via de gemeente heb ik een mooie cadeaubon gekregen. Daar heb ik LED-lampen van gekocht en hygrometers voor alle kamers. Een hygrometer is een meter waarmee je de luchtvochtigheid kunt meten. Daar was ik heel blij mee.

Waar gaat uw duurzame hart sneller van kloppen?

Van mijn infraroodpanelen. En dat ik nu bezig ben met de VvE om een duurzaam onderhoudsplan te maken voor de komende jaren.

Wat is uw duurzame tip?

Neem kleine stapjes en kijk naar je eigen mogelijkheden. En doe wat goed voelt. Bijvoorbeeld water opvangen en er de planten water mee geven. We hebben maar één wereld, daar moeten we zuinig op zijn. Wat ik doe is misschien een druppel op een gloeiende plaat. Met meer druppels wordt die plaat steeds minder gloeiend. 

Uw Reactie
Uw Reactie