Het duurzame hart van… Chris Wissink

Ook de gemeente Apeldoorn vindt duurzaamheid belangrijk. Daarom maken we vaart met besparing en opwek van duurzame energie. Er zijn óók veel inwoners die zich inzetten voor een duurzame toekomst. In deze rubriek vertellen mensen die hier op hun eigen manier mee bezig zijn. Dit keer is dat Chris Wissink uit de wijk Kerschoten.

Wie bent u en wat doet u?

“Mijn naam is Chris Wissink, ik ben 30 jaar en woon sinds 2021 in de wijk Kerschoten. Ik huur daar een appartement van woningcorporatie de Woonmensen. Van jongs af aan heb ik een voorliefde voor techniek. Ik werk dan ook bij de technische dienst van een computerbedrijf. Eigenlijk heb ik altijd al met computers gewerkt. Vooral alle ontwikkelingen op het gebied van smartphones of gaming vind ik super interessant. Thuis probeer ik die liefde voor techniek te combineren met mijn energieverbruik.”

Chris Wissink
Chris Wissink. Fotograaf: Rob Voss

‘Prettige dag’ en alles is uit

“In mijn huis is alle apparatuur gekoppeld aan speciale stekkers met een spraak assistent, die werkt op commando’s. Als ik thuiskom roep ik ‘Ik ben thuis’, dan leest de spraak assistent automatisch het nieuws voor én gaat de verlichting aan. ’s Nachts gaat op commando alle apparatuur in de woonkamer niet op stand-by, maar helemaal uit. Net als wanneer ik het huis verlaat. En dan wenst het systeem mij ook nog even een prettige dag. Al met al bespaar ik zo behoorlijk op mijn energieverbruik.”

Gas besparen

“Besparen op mijn gasverbruik is wat lastiger, maar ook daar ben ik wel mee bezig. Zo douche ik bijvoorbeeld korter. Ik probeer er een spelletje van te maken om in 5 minuten steeds iets kouder te douchen. De verwarming gaat ’s winters ook niet hoger dan 18 of 19 graden. Dat is niet alleen voor het milieu; de gasprijzen zijn nu ook echt schrikbarend hoog.”

Waar gaat uw duurzame hart sneller van kloppen?

“Ik zou het wel fijn vinden om niet meer afhankelijk van aardgas te zijn in de toekomst. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland, de aardbevingen in Groningen; allemaal zaken die mij zorgen baren. Ik wil niet dat mensen in Groningen ellende ondervinden van mijn gasverbruik. Daarom hoop ik dat we met z’n allen iets milieubewuster gaan leven. Dat onze wijk Kerschoten over een tijdje overgaat op een warmtenet past ook mooi binnen dit plaatje.
Ik kan binnenkort ook eigen stroom op gaan wekken. Van de woningcorporatie kreeg ik een aanbod om zonnepanelen aan te schaffen voor een klein bedrag per maand. Je bespaart dan direct op je energierekening. Daar word ik echt enthousiast van!”

Wat is uw duurzame tip?

”Kijk eens naar wat je kunt doen met slimme techniek om het energieverbruik te verlagen. Met slimme stekkers en slimme verlichting wordt energie besparen heel leuk. Je kunt al heel simpel beginnen. Alleen al door ’s nachts de tv-ontvanger helemaal uit te zetten bespaar je al bijna 150 euro per jaar!”*

*Bron: AvroTros Radar Checkt

Uw Reactie
Uw Reactie