Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Foto-expositie opent ogen voor mensenhandel in Apeldoorn

27-10-2021

Zestig indringende ogen langs het kanaal kijken de komende weken de inwoners van Apeldoorn aan. Tussen de Freule en de Welgelegenbrug staan daar van 27 oktober tot en met 17 november 16 grote displays met 30 portretten en verhalen van slachtoffers van mensenhandel. Deze verhalen staan symbool voor het feit dat mensenhandel nog steeds bestaat en onder onze ogen plaatsvindt. De expositie werd vanmiddag om 17.00 uur geopend door burgemeester Heerts in bijzijn van gedeputeerde Van ‘t  Hoog van Provincie Gelderland.

Mijn Apeldoorn

Burgemeester Ton Heerts: “Ook al zie je het niet, helaas ook in Apeldoorn komt mensenhandel voor. Worden vrouwen en mannen uitgebuit of onder dreiging gedwongen handelingen te verrichten tegen hun zin. Om mensenhandel aan te kunnen pakken willen we het zichtbaar maken, door het via deze expositie van CoMensha, Stichting Open Mind en Provincie Gelderland onder de aandacht te brengen. Bij het aanpakken van mensenhandel hebben wij uw hulp, als inwoner van Apeldoorn, hard nodig. Vermoed u iets, meld het bij Veilig Thuis of de politie. Je kunt de situatie niet laten bestaan, omdat we weten welke ellende er achter schuilt.” In de expositie delen dertig personen hun verhaal. Dertig schrijnende verhalen van vrouwen, mannen, jongens en meisjes. die gedwongen worden om seks te hebben met klanten, die drugs moeten verhandelen onder bedreiging of moeten werken onder zeer slechte omstandigheden en hun salaris moeten afstaan.

De gemeente Apeldoorn werkt hard aan de aanpak van mensenhandel. Dit gebeurt samen met partners in de regio, zoals hulpverleners uit de zorg, Veilig Thuis en de politie. Door het te voorkomen, maar ook het signaleren en stoppen van mensenhandel. Waarbij we daders aanpakken en slachtoffers opvangen en begeleiden. Burgemeester Heerts: “Wij hebben bewust gekozen voor een regionale aanpak. Slachtoffers en daders blijven niet binnen de gemeentegrenzen. Samenwerking met partners in de regio is dan ook cruciaal voor de aanpak van mensenhandel”. 

Wilt u weten hoe u mensenhandel kunt herkennen? Op de website van veiligthuisnoordoostgelderland.nl leest u welke signalen op mensenhandel kunnen wijzen. Bent u slachtoffer van mensenhandel of denkt u dat iemand anders slachtoffer is? Bel het meldpunt Mensenhandel & Jeugdprostitutie van Veilig Thuis. Het Meldpunt is 24 uur per dag bereikbaar op nummer 0800-2000. Bij spoedeisende hulp kunt u het alarmnummer (112) van de politie bellen. Overige meldingen kunt u uiteraard kunt u ook via Misdaad Anoniem (0800 7000) of online via www.meldmisdaadanoniem.nl een melding doen.