Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar Gezinsstad

Groene en uitdagende schoolpleinen

Buiten spelen is goed voor kinderen. Ze bewegen meer, ontwikkelen vaardigheden en komen in contact met de natuur. Omdat kinderen een groot deel van hun tijd op school doorbrengen, kunnen schoolpleinen hier een belangrijke rol in spelen. Schoolpleinen kunnen ook helpen om Apeldoorn groener en duurzamer te maken. Daarom geeft de gemeente subsidie aan scholen die hun schoolplein groener en uitdagender willen maken.

Dit doen we door subsidie en begeleiding van het proces. In 2019 hebben 11 scholen deze subsidie ontvangen. Bijna al deze scholen hebben inmiddels een groen plein. In 2020 kwamen daar nog eens 9 scholen bij. De scholen krijgen subsidie voor het maken van het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van het plein. Voor het aanvragen van de subsidie en de voorwaarden, gaat u naar www.apeldoorn.nl/subsidieregeling-schoolpleinen.

Veel voordelen

Een groen plein heeft veel voordelen. Een groen plein is aantrekkelijker voor kinderen. Ze worden meer gestimuleerd om te spelen en bewegen. En dat is belangrijk op hun leeftijd. Ook na schooltijd zijn de groene pleinen toegankelijk, niet alleen voor de leerlingen maar ook voor de kinderen uit de buurt.

Meer groen is ook goed voor het klimaat. Een groen plein vangt regenwater beter op en wordt minder heet in de zomer. In het ontwerp moet hier ook aandacht voor zijn. Bijvoorbeeld door het afkoppelen van regenwater en de aanleg van een wadi. Zo dragen de groene schoolpleinen ook bij aan een duurzamer en groener Apeldoorn. '

Natuureducatie

Een groen plein leent zich voor veel meer dan alleen spelen en bewegen. Het biedt ook mogelijkheden voor natuureducatie. Voor een les over natuur, beestjes en planten hoeft een schoolklas niet meer naar een bos. Zij kunnen nu op hun plein zien hoe de natuur werkt en welke invloed ze daar zelf voor hebben. Het IVN heeft een lespakket beschikbaar voor groene schoolpleinen.

Mijn Apeldoorn