Samen zijn we niet alleen

  • #stories
  • #homepage
  • #eenzaamheid

Samen zijn we niet alleen

Ouder worden is heel fijn, maar oud zijn blijkt niet altijd leuk. Veel ouderen voelen zich namelijk eenzaam. Ook in Apeldoorn het geval. Gelukkig zijn er veel initiatieven die eenzaamheid onder oudere Apeldoorners tegengaan. Het zijn initiatieven vanuit inwoners én ondernemers en dat juichen we als gemeente toe! Samen zijn we niet alleen. Fotograaf: Orpheus

Handen in één tegen eenzaamheid

We worden steeds ouder en da’s een mooi gegeven, toch zegt men vaak: ‘ouderdom komt met gebreken’. Dat kan gaan over de fysieke gesteldheid die bij ouder worden soms verandert, maar ook de emotionele kant van het leven valt hieronder. Zo ervaren veel ouderen een eenzaam gevoel. Om deze eenzaamheid tegen te gaan, slaan veel Apeldoorners de handen ineen. Er zijn diverse laagdrempelige initiatieven die ontmoetingen tussen Apeldoorners stimuleren.

Eenzaamheid is niet altijd zichtbaar

Een praatje, kopje koffie of samen op pad. Het helpt echt.

Heeft u een goed idee om ontmoetingen te stimuleren?
We juichen het als gemeente toe als inwoners zich inzetten voor Apeldoorn én voor elkaar. Heeft u een idee voor een initiatief waarmee we eenzaamheid tegengaan of Apeldoorn een stukje mooier, leuker, beter maken? Wij ondersteunen het initiatief graag. Deel uw plannen dus vooral met ons!

Een kopje koffie doet al wonderen

In Apeldoorn werd in 2021 een event georganiseerd waarbij jongeren ideeën konden insturen om eenzaamheid tegen te gaan. Dit was een samenwerking tussen de gemeente en Achmea Pensioen & Leven. Ondernemers adopteerden deze ideeën om deze tot uitvoering te brengen. Daardoor ontstond bijvoorbeeld de Buurtkoffie. Een aantal ondernemers en Stichting Present omarmden het idee en zo kwam er een bus die met vrijwilligers langs plaatsen gaat waar ouderen wonen.

Een mobiele ontmoetingsplek waar (zelfstandig wonende) ouderen en andere mensen in de buurt elkaar kunnen treffen, onder het genot van een lekker kopje koffie. Het initiatief is een succes, dus de koffiebus rijdt dit jaar ook weer. Ook vind je sinds niet al te lange tijd vind je in de Loobuurt ‘De Koffiekamer’. In tegenstelling tot de koffiebus is dit een vast honk in de wijk waar jong en oud elkaar ontmoet voor een praatje, spelletje en natuurlijk een bakje koffie. Beide initiatieven zijn vanuit inwoners ontstaan en hebben echt een plek gecreëerd waar mensen elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten.

De Koffiebus van “Buurtkoffie” blijkt een groot succes en rijdt ook dit jaar weer rond
De Koffiebus van “Buurtkoffie” blijkt een groot succes en rijdt ook dit jaar weer rond. Fotograaf: Rob Voss
In de Koffiekamer in de Loobuurt komt jong en oud bij elkaar voor een praatje, spelletje en kopje koffie.
In de Koffiekamer in de Loobuurt komt jong en oud bij elkaar voor een praatje, spelletje en kopje koffie. Fotograaf: Peter Lous

Elkaar ontmoeten is waar het om draait

Ook ondernemers proberen eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Bijvoorbeeld Theater Orpheus met “Middagje Uit”. Dit is in het leven geroepen om de oudere Apeldoorner deel te laten nemen aan cultuuractiviteiten en elkaar daar te ontmoeten. Het is een initiatief voor en door Apeldoorners, want een groep betrokken ouderen zit in de ouderenprogrammaraad. Marja is lid van deze raad, ze vertelt: “Het theater toegankelijker maken voor een groep mensen die anders niet gaan en deze mensen een fijne middag bezorgen, dat is waar we met onze raad voor gaan.”

Patricia Gillet is community coördinator bij Orpheus: “In 2020 richtten we de ouderenprogrammaraad op en brachten we een groep enthousiaste Apeldoornse ouderen met passie voor theater bijeen. Een aantal keer per jaar komen we samen en bespreken we de ideeën die zij hebben voor voorstellingen. Deze programmeren we vervolgens onder de noemer ‘Middagje Uit’”. Het resultaat is een breed programma voor de oudere Apeldoorner, uiteenlopend van professionele voorstellingen tot zelfgeorganiseerde activiteiten. Patricia: “Maar vooral elkaar ontmoeten is waar het deze middagen om draait. Ongedwongen met elkaar in gesprek raken met een hapje en een drankje erbij, voorafgaand aan de voorstelling of na afloop. Dat doet zo veel voor mensen”.

Jan is blij met initiatieven zoals Middagje Uit, omdat het hem met anderen in contact brengt en het zorgt voor meer reuring. Je spreekt mensen die je anders niet zou ontmoeten. En doet dingen die je anders -in je eentje- niet zou hebben gedaan.
Jan is blij met initiatieven zoals Middagje Uit, omdat het hem met anderen in contact brengt en het zorgt voor meer reuring. Je spreekt mensen die je anders niet zou ontmoeten. En doet dingen die je anders -in je eentje- niet zou hebben gedaan. Fotograaf: Orpheus

Samen dingen beleven

De voorstellingen zijn gratis of tegen een kleine vergoeding te bezoeken. Dat is mogelijk dankzij bijdragen van het Fonds voor Cultuurparticipatie en het VSB fonds. Per voorstelling is er ruimte voor zo’n 100 personen en de aanvangstijd is altijd 15.00 uur. Jan, bezoeker van Middagje Uit is blij met wat extra reuring: “Initiatieven zoals Middagje uit zijn echt een aanwinst voor Apeldoornse ouderen. Je doet bijzondere contacten op en doet en beleeft dingen die je misschien nog nooit hebt gedaan.” Ook Nericha, lid van de Ouderen Programmaraad, is positief:

Jan Scholte, Apeldoorner op leeftijd
“Initiatieven om mensen bij elkaar te brengen, zijn een aanwinst voor Apeldoornse ouderen. Je doet bijzondere contacten op en doet en beleeft dingen die je misschien nog nooit hebt gedaan.”
Nericha Marchena, lid van de Ouderen Programmaraad van Orpheus
Nericha Marchena, lid van de Ouderen Programmaraad van Orpheus. Fotograaf: Orpheus

Ook Nericha, lid van de Ouderen Programmaraad, is positief: “Het is fijn mijn steentje bij te kunnen dragen en activiteiten te organiseren waar mensen blij van worden. Ik vind het belangrijk om een beetje kleur te brengen in de voorstellingen die we kiezen. Zodat bezoekers van Middagje Uit ook andere culturen leren kennen of zichzelf juist herkennen in de voorstelling.”

Uw Reactie
Uw Reactie