Maak kennis met de jongerenraad van Apeldoorn!

Maak kennis met de jongerenraad van Apeldoorn!

Van 17 april tot en met 2 mei hebben jongeren de mogelijkheid om zich weer in te schrijven voor de Jongerenraad.  Fotograaf: Rob Voss

Jongerenraad Apeldoorn: Een stem voor de toekomst

Bij de jongerenraad in Apeldoorn kunnen jongeren op een laagdrempelige manier hun mening geven over onderwerpen die in de gemeente spelen: van onveiligheidsgevoelens bij het uitgaan tot de energietransitie en van inclusie tot eenzaamheid onder jongeren.

Grootste jongerenraad van het land

Wie denkt dat jongeren niet geïnteresseerd zijn in maatschappelijke thema’s, heeft het mis. Sinds de oprichting van de Apeldoornse jongerenraad in 2021, zijn er bij elke bijeenkomst tussen de 25 en 40 jongeren aanwezig die hun mening willen geven over allerlei onderwerpen. De betrokkenheid van jongeren bij de raad is veel groter dan in andere gemeenten. Sterker nog, met ruim 50 leden in totaal mag de Apeldoornse jongerenraad zich de grootste van het land noemen.

afbeelding van de raadzaal
In de raadzaal van de gemeente Apeldoorn komt de jongerenraad bijeen om met elkaar te discussiëren over talloze onderwerpen. Fotograaf: Rob Voss

Het geheim? “Wat in ieder geval helpt is dat we voor een heel laagdrempelige opzet hebben gekozen”, stelt Dennis Nijzing, de coördinator van de jongerenraad. “Deelname aan de raad is vrijblijvend. Dus of een jongere nou één keer zijn mening wil geven of bij elke bijeenkomst aanwezig is: alles is goed. Het gaat ons erom dat we de stemmen van zoveel mogelijk jongeren horen.”

Ook bij de jongerenraad?

Van 17 april tot en met 2 mei hebben jongeren de mogelijkheid om zich weer in te schrijven voor de raad. Dit kan door een e-mail te sturen naar jongerenraad@apeldoorn.nl.

De eerste bijeenkomst start op 22 mei.

Van frustratie naar invloed

Ivena Slavova (17 jaar) is al een paar jaar enthousiast deelnemer aan de raad. “Ik kan hier mijn mening geven. Vooral over inclusie en discriminatie vind ik dat belangrijk”, vertelt ze. “Ik zit in een rolstoel en merk bijna dagelijks dat mensen vooroordelen hebben over mensen met een beperking en dat ik gediscrimineerd word.”

“Als ik bijvoorbeeld naar een concert wil, dan zijn er speciale rolstoelplaatsen vooraan. Heel fijn, dan kan ik alles zien. Maar die kaarten kosten net zoveel als de duurste VIP-kaarten, terwijl ik niet iets anders kan kiezen”, vertelt Ivena.

Ze is blij dat ze haar frustraties nu kan benoemen op een plek waar ze invloed heeft. “Ik heb al veel gesprekken gevoerd met ambtenaren en ook met de wethouder participatie. En dat helpt."

Ivena Slavova
“Mijn stem heeft bijgedragen aan een beleidsplan waarin staat dat de publieke ruimte toegankelijk moet zijn voor mensen met een beperking. Daar ben ik wel trots op.”

De toekomst een stem geven

Ook Dennis Oude Egberink (19 jaar) is een betrokken deelnemer van de raad. “Mijn maatschappijleerdocent wees mij op de jongerenraad. Omdat ik in de les altijd wel mijn mening liet horen, vond ze de raad wel iets voor mij.” Ze had gelijk; Dennis is sinds de oprichting ervan betrokken. Ook nu hij voor zijn studie werktuigbouwkunde doordeweeks in Enschede op kamers woont is hij nog regelmatig te vinden bij de bijeenkomsten in Apeldoorn.

Dennis vindt het belangrijk dat jongeren gehoord worden op thema’s die hen nu nog niet direct aangaan, zoals de energietransitie. “Wij zijn wel de toekomst. Ik wil straks ook in een huis kunnen wonen dat energieneutraal is.”

De onderwerpen die tijdens de jongerenraadsbijeenkomsten besproken worden, komen zowel vanuit de jongeren als vanuit de gemeente. “De jongeren stellen jaarlijks een tienpuntenplan op met een bundeling van hun ideeën”, vertelt Dennis Nijzing,  coördinator van de raad. Daarnaast dragen ambtenaren onderwerpen aan. “En wat leuk is: andere organisaties zoals Stimenz en Orpheus weten ons tegenwoordig ook te vinden.”

Portretfoto van Dennis (een deelnemer van de jongerenraad).
Dennis Oude Egberink is al sinds de oprichting betrokken bij de Apeldoornse jongerenraad. Fotograaf: Rob Voss
Deelnemers van de jongerenraad (waaronder Dennis) in overleg.
Dennis vindt het belangrijk om onderwerpen zoals de energietransitie onder jongeren te bespreken. Fotograaf: Rob Voss

Leren discussiëren

De jongerenraad is geen traditionele raad. Ze hebben geen voorzitter, secretaris en penningmeester. Iedereen is gelijk. Tijdens de bijeenkomst komen verschillende onderwerpen aan de orde, die vaak eerst worden toegelicht door een deskundige. Daarna gaan de jongeren in kleine groepjes uiteen om erover te discussiëren.

De opbrengst van de discussie wordt vervolgens door één van de deelnemers gepresenteerd. Heel leerzaam, vinden Ivena en Dennis. Ivena: “Ik voel me nu comfortabeler in het presenteren voor publiek. Het is meer eigen geworden.” Dennis: “Het maakt niet uit als je struikelt, het is een fijne plek om te oefenen.” Het oefenen in pitchen werpt ook op andere gebieden zijn vruchten af: “Als ik een presentatie voor mijn studie heb, maak ik tegenwoordig alleen de slides. Ter plekke maak ik er een verhaal bij.”

Jongerenraad in discussie in een kleinere werkgroep zaal
Tijdens kleinere werkgroepsessies komen er interessante discussies op gang bij de jongerenraad. Fotograaf: Rob Voss

Vrienden maken

“Het is trouwens ook gewoon heel gezellig in de jongerenraad”,  zegt Dennis. “Ik heb nieuwe mensen leren kennen en nieuwe vrienden gemaakt. Je krijgt er een enorm netwerk bij.”

Ook worden er allerlei uitjes georganiseerd, bijvoorbeeld naar de Provinciale Staten en naar de Tweede Kamer. Leuk én nuttig, aldus Ivena: “Ik begrijp nu veel beter wat er met mijn stem op een politieke partij gebeurt.”

Deelnemers van de jongerenraar in de raadzaal terwijl ze lachen.
Bestaat de jongerenraad alleen maar uit serieuze discussies? Zeker niet, het is een plek waar vriendschappen ontstaan en veel gelachen wordt. Fotograaf: Rob Voss

Aanrader

Dennis en Ivena kunnen deelname aan de raad zeker aanbevelen. “Als het je leuk lijkt, zou ik het gewoon een keer proberen”, zegt Dennis. “Als het je niet bevalt, kan je altijd weer weg. En je kan ook alleen aansluiten bij de onderwerpen die jou interesseren.”

Ivena heeft tot slot een advies aan jongeren die interesse hebben: “Wees niet bang om uit je schulp te kruipen. Iedereen wordt hier geaccepteerd en iedereen wordt gehoord.”

Kom bij de jongerenraad!

De raad, opgericht in maart 2021, bestaat uit zon 50 jongeren tussen de 15 en 22 jaar oud. Zij komen bij elkaar om te praten over onderwerpen die in Apeldoorn spelen. Jongeren gaan met beleidsmedewerkers en/of bestuurders van de gemeente of andere maatschappelijke organisaties in gesprek.

Van 17 april tot en met 2 mei hebben jongeren de mogelijkheid om zich weer in te schrijven voor de raad. Dit kan door een e-mail te sturen naar jongerenraad@apeldoorn.nl. De eerste bijeenkomst start op 22 mei.

10 puntenplan

De Jongerenraad maakt eens per twee jaar op democratische wijze een ‘10 puntenplan’. Het 10 puntenplan is een overzicht van ideeën en thema’s die de leden van de Jongerenraad belangrijk vinden voor de toekomst van Apeldoorn. Dit presenteren zij vervolgens aan de wethouder om te laten zien welke onderwerpen zij belangrijk vinden.

Uw Reactie
Uw Reactie