Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Kopen in de binnenstad: alleen zó kan het

01-05-2020

De corona-crisis vraagt veel van onze samenleving. Nog altijd is het advies: blijf zoveel mogelijk thuis. Tegelijkertijd krijgen kinderen wat meer ruimte om te sporten en is het wel mogelijk boodschappen te doen of een frisse neus te halen, maar is het wel heel belangrijk dat we daar heel zorgvuldig mee omgaan.

Mijn Apeldoorn

In dit artikel leest u wat wij van u vragen en waar u rekening mee moet houden. Ook leest u hier wat ondernemers in de binnenstad en op de markt en de gemeente doen om een bezoek aan onze binnenstad veilig te houden.

Waarom belangrijk?

Het consequent naleven van de afstandsregels is heel belangrijk voor alle kwetsbare groepen in onze samenleving. Daarnaast moeten we dit doen om ervoor te zorgen dat ook de reguliere zorg weer goed op gang kan komen voor iedereen die dat nodig heeft.

Wat mag wel en niet?

Het is fijn dat u uw aankopen doet bij onze lokale ondernemers. Maar maak er geen uitje van, kom alleen, koop wat u nodig heeft en ga dan weer naar huis.

Komt u op de fiets? Parkeer ‘m dan in de fietsenstalling. Zet uw fiets in ieder geval zeker niet in de Hoofdstraat. Zodat er meer ruimte overblijft in de straat om afstand te houden.

Probeer daarnaast op rustige momenten te kopen, en doe een boodschap in de stad bij voorkeur op een doordeweekse dag. Komt u op zaterdag, ook voor de markt? Mijd dan de piekdrukte tussen 11.00 en 14.00 uur en kom bij voorkeur eerder of later. En ziet u bij een winkel al meerdere wachtenden staan? Kom op een later moment terug als dat kan.

Wat doen ondernemers en de gemeente?

Burgemeester Heerts sprak afgelopen week samen met wethouders Van Viersen en Joon en een kleine delegatie van Centrummanagement, winkeliers, horeca en warenmarkt, over hoe we het bezoek aan de binnenstad de komende periode in goede banen kunnen leiden.

Sinds de afkondiging van de maatregelen zijn we als samenleving zoekende naar allerlei manieren om op een goede manier 1,5 meter afstand te houden. Nu duidelijk is dat deze periode lang zal gaan duren en het drukker wordt op straat, zijn er aanvullende maatregelen nodig in de winkelstraten. De straten en pleinen waar we normaal gesproken met elkaar schouder aan schouder winkelen, moeten we opnieuw indelen. Zodat we veilig, in lijn met de regels, gericht onze aankopen kunnen doen.

Borden en aanwijzingen

In het kernwinkelgebied staan borden en hangen spandoeken als geheugensteun voor winkelend publiek. Bij smalle doorgangen hangen eenrichtings- en voorrangsborden, er zijn borden met het verzoek je fiets niet te parkeren in de Hoofdstraat en in het kernwinkelgebied brengen we ‘anderhalve meter pijlen’ als markering op straat aan.

Verzoek aan ondernemers

We hebben ondernemers gevraagd om wachtrijen langs de pui van de winkels op te stellen, zodat passerende voetgangers beter afstand kunnen houden. Ook is aan de ondernemers gevraagd om op zaterdag borden en uitstallingen niet in de winkelstraat te plaatsen. Zodat er meer ruimte ontstaat voor het op anderhalve meter van elkaar winkelende publiek.

Het draaiorgel maakt plaats

Boodschappen doen is geen uitje meer. En daarom past een sfeerverhoger als het draaiorgel nu niet in de binnenstad. Daarnaast neemt het draaiorgel veel plaats in, waardoor afstand houden moeilijker wordt. Daarom is met de draaiorgelman afgesproken dat hij op zaterdagen tussen 11.00 en 15.00 uur niet in het centrum speelt, maar vooral de wijken zal opzoeken. Uiteraard in lijn met de coronamaatregelen.

Beroep op u

Mocht de drukte onverhoopt toenemen, dan kan het zijn dat aanscherping van de regels nodig is.
De corona statistieken geven aanleiding tot licht optimisme, maar het virus is nog steeds niet voldoende onder controle. De zorg is nog steeds overbelast, er sterven nog steeds mensen aan corona. Bij alle maatregelen die we nemen gaan we in eerste instantie uit van ieders medewerking.

Daarom dit dringende beroep op uw verantwoordelijkheidsgevoel. Als klant, als passant of als ondernemer; elke Apeldoorner heeft invloed op hoe de anderhalve meter samenleving eruit ziet voor onze stad. Er staat ons maar één ding te doen: afstand houden. En volhouden!

Heeft u tips, feedback of ideeën over de binnenstad? Stuur dan een mail naar binnenstad@apeldoorn.nl