Negen Skaeve Huse op bedrijventerrein Apeldoorn-Noord
De gemeente heeft besloten om deze woonunits voor maximaal 10 jaar te plaatsen op deze locatie. De vergunningaanvraag, door de woningcorporaties, start in november.
Aan de Schorpioenstraat op bedrijventerrein Apeldoorn-Noord ligt een terrein dat in bezit is van de gemeente Apeldoorn. In de tweede helft van volgend jaar komen daar tijdelijk negen woonunits en een kantoortje te staan.
De gemeente heeft besloten om deze woonunits voor maximaal 10 jaar te plaatsen op deze locatie. De vergunningaanvraag, door de woningcorporaties, start in november.
De tijdelijke woonunits van ongeveer 40m2, zijn voor Apeldoorners die door persoonlijke omstandigheden niet in woonwijken kunnen wonen. Als gemeente zijn we er (mede)verantwoordelijk voor dat ook deze mensen kunnen wonen. Daarom heeft de gemeenteraad van Apeldoorn ons opgedragen een plek te zoeken waar deze mensen rustig kunnen wonen. En waar de kans klein is dat zij andere bewoners zullen hinderen. Met een Deens woord worden deze woonunits ook wel Skaeve Huse genoemd.
Wethouder Nathan Stukker: “Er moet voor iedereen uit Apeldoorn een plek zijn. Maar niet alle plekken in Apeldoorn zijn geschikt voor iedereen. Met Skaeve Huse slaan we twee vliegen in één klap. We bieden huisvesting aan mensen die dat gezien hun situatie dringend nodig hebben. En we zorgen voor meer rust in de woonwijken. We weten uit andere steden dat Skaeve Huse ook echt dit effect hebben, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het hier ook werkt.“
Samen met de stichting Verenigde Samenwerkende Woningcorporaties (VSW) zijn we op zoek gegaan naar een passende plek. We zochten een terrein op enige afstand van woningen, maar ook weer niet te afgelegen. Om de woningen heen moeten voldoende rust en ruimte zijn. Ook moeten de bewoners van de tijdelijke woningen te voet of met de fiets naar de winkels kunnen. Het terrein aan de Schorpioenstraat voldoet aan deze voorwaarden.
Naast de negen woonunits komt er een kantoortje (een beheerdersunit). Daar zullen overdag mensen zijn van het team Bemoeizorg van de gemeente. Zij bieden waar nodig de bewoners hulp en begeleiding. Ook voor de directe buren zijn zij het eerste aanspreekpunt. Bovendien is er een technisch beheerder. Die let op het opruimen van afval en zorgt voor het onderhoud van de woonunits.
Er komt een groene haag van drie meter hoog en vijf meter dik. Daardoor zijn de woningen niet te zien vanaf de weg en andersom. De toegang naar het terrein is aan de zijkant. Extra verkeer is er niet of nauwelijks.
Er zijn ook Skaeve Huse in andere steden. Daarvan weten we dat directe buren/bedrijven er meestal weinig of niets van merken. We verwachten dat dat ook hier het geval zal zijn. De bewoners zijn meestal erg op zichzelf.
Afgelopen jaar was er bij Nieuwsuur een reportage over de Skaeve Huse in de gemeente Hilversum.
Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Werk in uitvoering!
Meer informatieHeeft u vragen of wilt u meer weten?
Bekijk de veelgestelde vragen over de woonunits.
Of neem contact op.