Inventarisatie erfgoed
Fotograaf: CODA Archief, Albert Cnossen
Inventarisatie erfgoed

Apeldoorn staat bekend om haar erfgoed. Veel mensen kennen Paleis het Loo en het zendergebouw van Radio Kootwijk; maar er is veel meer. 

Apeldoorn gaat het jonge erfgoed (1970-1990) inventariseren

Wie kent ze niet, Centraal Beheer of het Stadhuis? Iconische gebouwen die niet meer weg te denken zijn uit Apeldoorn. Beide gebouwen markeren het begin en het einde van de periode 1970-1990.

Post 70

In deze tijd, ook wel ‘Post 70’ genoemd, is het jonge erfgoed van Apeldoorn gebouwd. Het afgelopen jaar is de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur uit de periode 1970 – 1990 geïnventariseerd. De gemeente wilde weten welke gebouwen, wijken, infrastructuur, openbare ruimte en groen het verhaal van Apeldoorn tussen 1970-1990 vertellen en het gedachtengoed van deze bijzondere periode representeren. Dit doen we om te voorkomen dat waardevol jong erfgoed wordt gesloopt of rigoureus verbouwd, waardoor de identiteit, herkenbaarheid en leesbaarheid van de stad verzwakt raakt. Apeldoorners dachten mee over welke panden horen bij de ‘collectie Apeldoorn’.

Het onderzoek naar het jonge erfgoed heeft geresulteerd in het rapport ‘Apeldoorn Post70’. Dit rapport vertelt het verhaal van Apeldoorn tussen 1970 en 1990, en laat zien welke gebouwen geselecteerd zijn voor de longlist en de shortlist. De panden op de shortlist worden nu nader onderzocht op cultuurhistorische waarden en worden misschien een monument.

Kantoorpand Christiaan Geurtsweg
Kantoorpand Christiaan Geurtsweg Fotograaf: Harry Noback
Patiowoningen Klokkengietershoeve de Maten
Patiowoningen Klokkengietershoeve de Maten Fotograaf: Harry Noback
Appartementengebouw Paslaan
Appartementengebouw Paslaan Fotograaf: Harry Noback
Eglantier
Eglantier Fotograaf: Eglantier

Apeldoorn mocht groeien rond 1970

Wie aankomt met de trein, een wandeling door het centrum maakt of dwars door de stad rijdt, ziet het meteen: in de periode 1970-1990 is flink gebouwd in Apeldoorn. Het was de periode waarin de stad mocht groeien met 75.000 extra inwoners. Om al die nieuwe mensen te huisvesten werd de stad uitgebreid met onder andere Zevenhuizen en de Maten. De Maten groeide uit tot één van de grootste bloemkoolwijken van Nederland: rond 1990 woonden hier al ruim 30.000 Apeldoorners.

Er was niet alleen sprake van uitbreiding: de stad werd ook verdicht, met name in het centrum waar het schetsplan Centrum en City uit de zestiger jaren een kaalslag had veroorzaakt. Ruim een decennium later zouden forse invulprojecten, die het hedendaagse beeld domineren, van het centrum weer een herbergzame stad maken.
Bijna een kwart van alle bebouwing in Apeldoorn werd na 1970 gebouwd. De bouwperiode 1970-1990 heeft daarmee een onmiskenbare stempel gedrukt op de huidige identiteit van de stad, met iconen als het kantoorgebouw Centraal Beheer (1968-1972) van architect Hertzberger en het stadhuis van architect Ruijssenaars. Deze tijdslaag heeft de stad letterlijk zijn huidige vorm gegeven.
Uit het onderzoek naar het Post70-erfgoed blijkt dat de architectuur uit deze periode in Apeldoorn van hoge kwaliteit is. Met name op het gebied van kantorenbouw kent de stad bijzondere voorbeelden, en in de wijken vind je waardevolle woningbouwprojecten zoals de ‘versprongen woningen’ in de Maten en het woonerf De Zeis in de Heeze. 

Download het rapport

Wilt u het rapport ‘Apeldoorn Post70’ ontvangen? Dan kunt u deze downloaden op de website van CODA of een e-mail naar ons sturen.

Meer informatie over monumenten in Apeldoorn

Voor meer informatie over monumenten, karakteristieke panden en beschermde gezichten in Apeldoorn, kunt op de website van CODA een brochure downloaden. In de brochure leest u welke subsidiemogelijkheden er zijn voor beschermde panden en wat de status betekent voor onderhoud en wijziging van deze panden.

Hoe het aanwijzen van monumenten gaat, kunt u vinden in de Erfgoedverordening 2023.

Wilt u meer weten over bijvoorbeeld de wijk De Maten en de bijzondere woningbouw daar? Neem eens een kijkje op de website van bureau Barzilay+Ferwerda van architect/stedenbouwkundige Marcel Barzilay en Ruben Ferwerda.

Ontspanning en cultuur

Apeldoorn is de grootste stad op de Veluwe en een prima uitvalsbasis door de groene omgeving en de vele attracties en verblijfslocaties op de mooie Veluwe.

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen?

Mail: post70@apeldoorn.nl

Uw Reactie
Uw Reactie