Fotograaf: Rob Voss

Het erfgoedfonds

Historie vertelt waar we vandaan komen. Dat geldt voor ons persoonlijk, maar ook voor onze stad en dorpen. Erfgoed laat zien hoe Apeldoorn is geworden tot wat het nu is. Het geeft Apeldoorn een eigen gezicht en karakter. Gemeente en inwoners dragen samen zorg voor het erfgoed. Het Erfgoedfonds helpt hierbij.

In het Erfgoedfonds zijn belangrijke stimulerings- en ondersteuningsregelingen samengevoegd. Allemaal bedoeld om samen met inwoners te werken aan het behoud van het Apeldoorns karakter. Geen lappendeken aan regels dus, maar alles in één fonds. Eenvoudig, actueel en onderling afgestemd. 

Het gaat om de volgende regelingen:

  • Archeologiefonds: Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning kunt u te maken krijgen met archeologie. 
  • Gevelfonds: Ondernemers en pandeigenaren kunnen uit dit fonds een bijdrage ontvangen om de gevel van hun historische winkelpand in de binnenstad op te knappen. 
  • Monumentensubsidie: Als eigenaar van een gemeentelijk monument, beeldbepalend pand of Rijksmonument kunt u subsidie aanvragen voor (onderhouds)werkzaamheden aan uw monument. 
  • Duurzaamheidsdienst voor Monumenten: Het verduurzamen van monumenten en beschermde panden kunt u adviesgesprek aanvragen. 
  • Regeling Cultuurlandschap: Voor het versterking van de beleving en het herstel van het waardevolle historische cultuurlandschap in Apeldoorn is subsidie aan te vragen.
  • Subsidie bijzondere bomen: Als eigenaar van bijzondere beeldbepalende bomen die ouder zijn dan 80 jaar, kunt u subsidie aanvragen voor beheer- en onderhoudswerkzaamheden en voor boomtechnisch onderzoek.
  • Regeling Erfgoedverbeeldingen: Met informatie in buiten in de stad en dorpen kan aandacht worden gegeven aan de geschiedenis van Apeldoorn. Heeft u hiervoor een idee, dan kan deze regeling u helpen uw idee werkelijkheid te maken.  

Aan het aanvragen van regelingen of subsidies kunnen veel regels verbonden zijn. U komt daarom niet altijd in aanmerking voor een subsidie. Wilt u hier meer over weten? Bekijk dan alle regels rondom subsidieverlening in Nederland

Ontspanning en cultuur

Apeldoorn is de grootste stad op de Veluwe en een prima uitvalsbasis door de groene omgeving en de vele attracties en verblijfslocaties op de mooie Veluwe.

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem contact met ons op.

Uw Reactie
Uw Reactie