Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Openbaar vervoer

Alle stadswijken en de grotere dorpen zijn goed bereikbaar per openbaar vervoer. De bussen worden gereden door Syntus. De treinen zijn van NS en Arriva.

Mijn Apeldoorn

Aangepaste bushalteperrons

Op alle buslijnen worden zogenaamde lagevloerbussen ingezet; dit zijn bussen zonder traptreden bij de deuren. Omdat vrijwel alle bushalteperrons opgehoogd zijn, kunt u bij de meeste haltes binnen de gemeente Apeldoorn gelijkvloers in- en uitstappen. Dat is voor iedereen handig en specifiek voor mensen die moeilijk ter been zijn.

Routes en dienstregeling stadsbus

Tussen het station en alle wijken rijden in principe twee keer per uur bussen op vaste tijden. Als u van de ene naar een andere wijk wilt, kunt u op het busstation overstappen. 

In de spitsuren en op zaterdagmiddag rijden er 4x in plaats van 2x per uur bussen van en naar de volgende wijken:

  • Osseveld-Woudhuis 
  • Anklaar /  Zuidbroek
  • De Mheen / Sprenkelaar
  • Kerschoten
  • Naar de Rijkskantoren
  • Naar het Gelre Ziekenhuis

Tijdens de zomervakantie rijden deze extra bussen niet. 

Dorpen en buitengebied 

Ook de meeste dorpen binnen de gemeente Apeldoorn zijn per openbaar vervoer bereikbaar:

  • Klarenbeek heeft een station waar de Arriva-trein elke 30 minuten stopt
  • Wenum-Wiesel, Beekbergen, Loenen, Hoenderloo en Uddel kunt u bereiken met streekbussen. Op deze verbindingen gelden de reguliere chipknip- of strippenkaarttarieven.
  • Naar Lieren en Oosterhuizen rijdt een buurtbus. Hier gelden speciale kaartjes, die te koop zijn bij de chauffeur.

Reisinformatie 

Reisplanner 9292

Voor een compleet openbaar vervoer reisadvies in Nederland kunt u terecht bij 9292OV. U krijgt reisadviezen van en naar elke bestemming in Nederland: 

Syntus

Voor vragen over kaartjes en de dienstregeling kunt u kijken op syntusgelderland.nl of een vraag stellen aan de klantenservice van Syntus: 088 - 0331 360 (lokaal tarief). Op het station in Apeldoorn kunt u bij het loket van Syntus ook terecht voor al uw vragen over het busvervoer. Kijk op de website van Syntus voor de openingstijden.

Voor vragen over de toegankelijkheid in het openbaar vervoer voor mensen met een beperking in Apeldoorn kunt u kijken op de website van Syntus.

Reizen van deur tot deur 

Dankzij PlusOV kunt u van deur tot deur reizen, zowel binnen de gemeente Apeldoorn als voor bestemmingen daarbuiten. PlusOV staat open voor iedereen en is bedoeld als reizen met het gewone stads- en streekvervoer niet mogelijk is, bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke beperking of omdat er bij de plaats van bestemming geen bushalte in de buurt is.

PlusOV rijdt op alle dagen van de week en is aanvullend op het openbaar vervoer. U kunt telefonisch reserveren via: 088 - 7587654 (gesprekskosten lokaal tarief).

Opdrachtgever

De provincie Gelderland is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in en rond Apeldoorn. Voor vragen over het beleid van openbaar vervoer kunt u daarom terecht bij de provincie Gelderland.